Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Τέχνη, πρόκληση, κέρδος ή τι;

Σίγουρα ντροπή.



Bodies the exhibition, λέγεται, και η πρόσκλησή της γράφει ότι: "Εχει σχεδιαστεί για να διαφωτίσει, να παρακινήσει, να γοητεύσει και να εμπνεύσει".
Αλλά ποια είναι η προέλευση των εκθεμάτων;
Νεκροί! Απίστευτο! Κι όμως, με μια νέα επαναστατική(!) γράφουν, τεχνική, στερεοποίησαν τον ανθρώπινο ιστό τους και...
Σώματα, που κάποτε ήταν άνθρωποι, περιφέρονται χωρίς καν δέρμα, σαν εκθέματα σε μια έκθεση!
Θα μπορούσαν να φτιάζουν ομοιώματα για διδακτικό σκοπό, όχι;
Απορώ για την έμπνευση!
Άλλες ιδέες;

25 σχόλια:

Pastaflora είπε...

Προσβολή νεκρού, καταρχάς, καθώς τα σώματα γελοιοπούνται σε διάφορες τάχαμου ανέμελες πόζες. Και σίγουρα γερή κονόμα για τους διοργανωτές. Ένα μακάβριο τσίρκο του ανθρώπινου σώματος.

Despoina Chatzipavlidou είπε...

σήμερα ήμουν στην τεχνόπολη κι απ' έξω από την έκθεση περίμενε να μπει ένα σχολείο (λύκειο)

προσωπικά δεν θα πάω να δω την έκθεση. μαζεύω γνώμες και πληροφορίες. λένε ότι το ενδιαφέρον της είναι επιστημονικό. ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως είμαστε από μέσα. τι μπορούμε να γνωρίσουμε με την θέαση μιας εικόνας. και όσο κι αν άκουσα ότι αυτό που βλέπεις δεν σου θυμίζει με τίποτα αληθινό σώμα... δεν μπορεί σκέφτομαι... τι θα ικανοποιήσω βλέποντασ αυτά τα πραγματικά εκτεθιμένα γυμνά πτώματα; δεν θα σκεφτώ τι του συνέβη αυτού του ανθρώπου... και τι είναι αυτό ανάγκη για μάθηση ή διαστροφική ικανοποίηση; πως μπορώ να δω ένα σώμα σαν αντικείμενο και μόνο; αυτό δεν συμβαίνει στις τσόντες, αυτό δεν προσπαθου΄ν να μας περάσουν για να στεγνώσουμε από τα συναισθήματα και τις αισθήσεις που μας έχουν απομείνει; μια φίλη μου είπε ότι θέλει να ξέρει τι συμβαίνει σε έναν άνθρωπο όταν πχ παθαίνει εγκεφαλικό. μα δεν θα το μάθει! θα το μάθει όταν θα το πάθει ή όταν θα το δει να συμβαίνει δίπλα της. τότε θα της συμβούν μέσα της πολλά περισσότερα, πολύ πιο αληθινά και αποκαλυπτικά πράγματα. τότε πραγματικά θα γνωρίσει!

η εικόνα
η εικόνα
η εικόνα

να πληροφορήσω επίσης ότι το εισιτήριο είναι 15ε όσο και μια παράσταση στο θέατρο!!!
επίσης ότι είναι η μισή έκθεση γιατί κοστολογείτε με το κομμάτι.

τέλος ... αν τουλάχιστον η εκθεση είχε ένα πιο χαμηλό προφίλ θα μπορούσε να με πείσει για τις προθέσεις των ανθρώπων που την έφτιαξαν. αλλά εδώ μιλάμε για την πλήρη εμπορευματοποίηση.

Sally Finkenstein είπε...

pastaflora,
έτσι ακριβώς το σκέφτηκα κι εγώ και ανατρίχιασα. Λες και ο άνθρωπος είναι μόνο κρέας.
Η απόλυτη ισοπέδωση.

Kαλή σας μέρα, παρόλ' αυτά!

Sally Finkenstein είπε...

des,
Θα χαιρόμουν πολύ αν δεν πατούσε κανένας, αλλά δυστυχώς υπάρχει αρκετή αρωστημένη περιέργεια γύρω μας.
Ναι, σωστά, το λές θα πρέπει να στεγνώσουμε από τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας για να το παρακολουθήσουμε αυτό το θέαμα αποστασιοποιημένοι. Κάποιοι είναι ήδη, ή νομίζουν πως είναι. Ελπίζω τουλάχιστον να χαλαστούν, μπας και καταλάβουν κάτι.

Καλό 3ημερο Des!

Σουζάνα Xατζηνικολάου είπε...

Τραγικό και ανεπίτρεπτο! Προσβολή για τους νεκρούς και τίποτα λιγότερο! Κι έχω μια μεγάλη απορία. Στις ιατρικές σχολές δεν έχουν πτώματα για να κάνουν μάθημα ανατομίας, που θεωρείται και προσφορά στην επιστήμη. Έχουν τα ίδια ακριβώς, διατηρημένα, δεν ξέρω κι εγώ για πόσα χρόνια, επειδή δε βρίσκουν άλλα διαθέσιμα. Αυτοί όλοι πού βρήκαν τόσα πτώματα αζήτητα??? Πολύ θα ΄θελα να το ξέρω.

Σουζάνα Xατζηνικολάου είπε...

Επίσης για το επιστημονικό ενδιαφέρον υπάρχουν τα βιβλία και το ίντερνετ. Μπορείς μια χαρά να δεις το ανθρώπινο σώμα κι από ΄κει. Αλλά δεν είναι αυτό. Άλλο είναι που μας τραβάει σ΄ αυτό το θέαμα.

Α, μπα? είπε...

Μπράβο κι εγω αυτό ήθελα να ρωτήσω: που βρήκαν τόσο διαθέσιμο κόσμο? φαντάζομαι ότι για να παρεις αδεια για κάτι τέτοιο θα πρεπει να δώσεις πολλά λεφτά κάτω από το τραπέζι.

και το άλλο: όταν βλέπουν σταυρούς και χριστούς γίνεται της π...ς, όταν εκτίθενται ΑΝΘΡΩΠΟΙ δεν ανοίγει ρουθούνι. Είναι εξοργιστικό ούτως ή άλλως, αλλά ειδικά για όποιον έχει εκτεθεί στον θάνατο είναι ανήκουστο

Spark D' Ark είπε...

βλέποντας έναν άνθρωπο απέναντι σε ένα ειδικά επεξεργασμένο άψυχο πλέον σώμα... αντικρύζεις την αντίδρασή του απέναντι στον θάνατο.

οι περισσότεροι λόγω γνώσεων δεν κατανοούν την ανατομία ούτε αντιλαμβάνονται την ομορφιά και την σοφία που περικλείεται στην κατασκευή του ανθρωπίνου σώματος... βλέπουν μόνο αυτό που προβάλει το μυαλό τους, δηλ. το θάνατο και την όποια ερμηνεία παίρνει για τον καθένα...

Despoina Chatzipavlidou είπε...

παλιότερα άφηναν τους εκτελεσμένους/αποκεφαλισμένους στις πλατείες ή τους περιέφεραν από χωριό σε χωριό. κάποιο μήνυμα ήθελαν να περάσουν !

έτσι και τώρα... άλλο το μήνυμα... ίδια η πράξη.

στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει άπειρη ομορφιά που μπορείς να την νιώσεις όταν χορεύεις όταν το αφήνεις να εκφραστεί όταν κάνεις έρωτα όταν γεννάς... όταν όταν όταν.
επίσης εγώ βλέπω άπειρη ασχήμια στο να περιφέρεσε ανάμεσα σε απογυμνωμένα πτώματα (που ίσως και να μην ρωτήθηκαν) για να θαυμάσεις την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος... και να πληρώνεις για αυτό. εμπόριο σάρκας για την ομορφιά που τόσο έχουμε ανάγκη;...

Side21 είπε...

Μπρρρ ....
ΦΡΙΚΗ !!!

Stefanos είπε...

Καλημέρα,
Εγώ επισκέφθηκα την έκθεση και τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν παρουσιάζεται ως τέχνη αλλά ως εργαλείο μάθησης.
Επιπλέον, τα σώματα, δεν είναι.. σώματα. Είναι το εκμαγείο τους σε πολυμερές υλικό το οποίο έχει αποκτηθεί με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν υπάρχουν ανθρώπινοι ιστοί εκεί μέσα.
Το πως αποκτήθηκαν είναι ένα σημείο διαφωνίας, αλλά οι ίδιοι νεκροί που χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί αυτή η έκθεση, θα είχαν χρησιμοποιηθεί ως σώματα σε κάποιο εργαστήριο ανατομίας για να ασκούνται οι φοιτητές της ιατρικής.
Μας ενοχλεί η εικόνα λοιπόν τώρα; Τα σώματα που είναι κλεισμένα σε δεξαμενές φορμόλης για χρόνια στις ελληνικές ιατρικές σχολές (μάλιστα θυμάμαι στη Θεσσαλονίκη ένα πτώμα ήταν και "διάσημο", νομίζω το λέγαν μπαρμπα Κώστα)γιατί δεν ενοχλούν κανέναν;
Σίγουρα υπάρχουν κάποια ηθικά θέματα πίσω από το όλο εγχείρημα αλλά πρόκειται για εργαλείο μάθησης και όχι κάποιο είδος "τέχνης", περίπτωση στην οποία θα είχα μεγάλες αντιρρήσεις.
(Ελπίζω να μην ακούσω μπινελίκια τώρα..)

Daria είπε...

Δεν ξέρω αν το λένε τέχνη αλλά κι εμένα με ανατριχιάζει. Γέμισε ο τόπος με αφίσες που το διαφημίζουν και το βλέπω παντού.
Η φωτογραφία με τον τύπο που πήδαγε το καρπούζι τους πείραξε. Που δεν τον έβλεπες και σε γιγαντοαφίσα σε όλη την Αθήνα....

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Καλημέρα και καλή Σαρακοστή.
Θα συμβάλεις και συ στην μαζική κινητοποίηση υπέρ της βωσιμότητας των Δομών για την Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά πασχόντων ????
Είναι αρκετή η ανάρτηση του καλέσματός τους στην σελίδα σου , μέσα από τον ΠΗΓΑΙΜΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ http://ligery.pblogs.gr

Sally Finkenstein είπε...

@ Σουζάνα Xατζηνικολάου
Αλήθεια δεν έχουν στις ιατρικές σχολές?
και εκεί σπάνια αμφισβητούνται οι επιστημονικοί λόγοι.

Για το ανθρώπινο σώμα και τις θαυμαστές λειτουργίες του, ναι συμφωνώ μπορεί να μάθει - όποιος θέλει με λιγότερο "πιασάρικο" τρόπο.

Sally Finkenstein είπε...

@ Σουζάνα Xατζηνικολάου
Αλήθεια δεν έχουν στις ιατρικές σχολές?
και εκεί σπάνια αμφισβητούνται οι επιστημονικοί λόγοι.

Για το ανθρώπινο σώμα και τις θαυμαστές λειτουργίες του, ναι συμφωνώ μπορεί να μάθει - όποιος θέλει με λιγότερο "πιασάρικο" τρόπο.

Sally Finkenstein είπε...

@ Α, μπα?

H προέλευση των σωμάτων είναι ίσως το πιο σκοτεινό θέμα της έκθεσης. Και κανείς δεν θα μάθει.

Για το άλλο τώρα... Τι να σου πω, σωστά απορείς.
Φοβερή αυτή η "επιλεκτική προσβολή".
Ο τρόπος και ο λόγος που κινητοποιεί τον κόσμο, δεν ταυτίζεται πάντα με την ηθική.

Sally Finkenstein είπε...

@ Spark
Η εντελώς προσωπική μου άποψη είναι ότι
Eκτός από τον θάνατο,
τον βαθμό συμφιλίωσης μας
(αν αυτό εννοείς), και τα θέματα ηθικής,
υπάρχει και θέμα αισθητικής.
Το θεωρώ ΚΑΙ κακή αισθητική να εκτιθενται γδαρμένα ανθρώπινα σώματα. Δεν συμφωνώ στην εξοικείωση μ' αυτό. Και καθόλου δεν πιστεύω πως θα μας φέρει πιο κοντά στη γνώση.
Επειδή συμφωνώ μαζί σου, ως προς την ομορφιά και την σοφία του ανθρωπίνου σώματος, θα ήθελα να το θαυμάζω στη φυσική του κατάσταση.

Sally Finkenstein είπε...

des,
άλλο μήνυμα?
κάτι σε marketing?

Sally Finkenstein είπε...

Side 21,
ναι γμτ!
συμφωνούμε.

Sally Finkenstein είπε...

@ Prophet Estarian,
Ωραία!
Αλήθεια!
Πήγες και το έγραψες, παρά το ¨εχθρικό" ποστ.

Εκμαγεία είναι;
Ειδα το ΔΤ της έκθεσης που γράφει:
"Τα εκθέματα της έκθεσης είναι αληθινά ανθρώπινα σώματα που παρουσιάζονται στην ολότητα τους ή ανά μέρη, τα οποία έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας.
...
Τα δείγματα των ανθρώπινων σωμάτων της έκθεσης, είναι διατηρημένα με μια επαναστατική τεχνική που ονομάζεται Πολυμερής Συντήρηση. Με αυτή τη διαδικασία, ο ανθρώπινος ιστός διατηρείται μόνιμα με τη χρήση υγρής σιλικόνης που, μετά από ειδικές επεξεργασίες, στερεοποιείται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δείγμα, διατηρημένο έως και το κυτταρικό επίπεδο, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την πολυπλοκότητα των οστών, των μυών, των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων και των οργάνων..."

Ποια είναι η αλήθεια τώρα, άγνωστον,
αλλά

ναι βρε παιδί μου, εμένα με ενοχλεί ΚΑΙ η εικόνα. Με ενοχλεί και η μαζική δημοσίευση της.
Γιατί ο "μπαρμπα Κώστας" που λες βρισκόταν σε ιατρική σχολή. Οχι σε εκθεσιακό χώρο, να κόβουν και εισητήριο.

Και δουλεύει η εικόνα από μόνη της ως εργαλείο μάθησης? Θέλει άλλη υποδομή και διαφορετική προσέγγιση. Εγώ σου λεω, θα σπεύσουν όλοι οι τρομο-φρικο-λάγνοι, οι περίεργοι, και ελάχιστοι σοβαρά ενδιαφερόμενοι για το ανθρώπινο σώμα.

μπινελίκια? !!! ?
Λόγω διαφωνίας;
ΟΧΙ Αγαπητέ.
Ποτέ γι αυτόν το λόγο!

Sally Finkenstein είπε...

Daria,
ούτε κι αυτοί δεν ξέρουν τι να το πουν...
Νομίζω κάτι μασάνε μεταξύ τέχνης και εκπαίδευσης.
Θα μασήσουν επίσης ωραιότατα τις εισπράξεις των εισητηρίων.

Stefanos είπε...

Σάλι :D
Κατ αρχήν χαίρομαι που μπορούμε να μιλήσουμε ανθρώπινα.
Χμμ.. εγώ από τα ταμπελάκια που διάβασα στην έκθεση κατάλαβα ότι έχει γίνει όλη αυτή η διαδικασία με τα πολυμερή, τις αιθανόλες κλπ κλπ και μετά έχει αφαιρεθεί ο ιστός ουσιαστικά και έχει μείνει το αποτύπωμα.
Καλά δε θα κολλήσουμε εκεί πέρα, δεν είναι αυτό το θέμα.
Το λες και συ. Από ένα σημείο και μετά είναι και στο χέρι του επισκέπτη πως θα την αντιμετωπίσει.
Εγώ π.χ που πήγα από καθαρά επιστημονική περιέργεια (παρακάλαγα χρόνια τους φίλους γιατρούς να με χώσουν σε κανα μάθημα ανατομίας να δω τι παίζει, και μικρος είχα ως ιερό βιβλίο την εγκυκλοπαίδεια Life το τεύχος με το ανθρώπινο σώμα) ικανοποιήθηκα πάρα πολύ. Είδα πράγματα που δεν έχω ευκαιρία να τα δω από τόσο κοντά με άλλο τρόπο. Το ηθικό του θέματος να σου πω την αλήθεια, με ενόχλησε πολύ λίγο, ειδικά δε βλέποντας τα ταμπελάκια που εξηγούσαν τι είναι αυτό που βλέπεις, και δεν το παρουσίαζαν ως τέχνη. Ήταν καλή η προσέγγιση και εγώ προσωπικά έμαθα αρκετά πράγματα που δεν ήξερα.
Θαύμασα πραγματικά ορισμένα σημεία. Η φρακταλική δομή στις φλέβες των πνευμόνων πχ είναι ένα απίστευτο πράγμα. Θα ήθελα μάλιστα να πάνε και σχολικές τάξεις εκεί πέρα να ξεστραβωθούν λίγο.
Όσο για τους ψυχάκηδες, ε ναι τι να πω. Θα πάνε και αυτοί. Ε αυτοί πάντα θα βρίσκουν τρόπο να ικανοποιήσουν τη διαστροφή τους, και στο κάτω κάτω, δεν είναι και η συντριπτική πλειοψηφία του εκάστοτε κοινού. Ελπίζω.
Τώρα για αυτό που αναφέρθηκε με το ιντερνετ.
Δε βλέπω καμια διαφορά του να βλέπεις πτώματα και μαθήματα ανατομίας στο ιντερνετ με το να πηγαίνεις σε αυτή την έκθεση. Δεν καταννοώ ακριβώς γιατί η φωτογραφία πτώματος ειναι οκ, ενώ το να το βλέπεις απο κοντά δεν είναι.
την καλημέρα μου και πάλι

AndreasVr είπε...

Το να παίρνει ένας φοιτητής ιατρικής οστά κάποιου ανθρώπου μπορεί να είναι διδακτικό.
Το να γίνεται ανατομία ενός ανθρώπου(μετά από συναίνεση πριν το θάνατο) σε ένα πανεπιστήμιο είναι διδακτικό.
Το να εκθέτεις ανθρώπινα σώματα στο κοινό δεν είναι διδακτικό.

Θα μπορούσαν να βάλουν προπλάσματα ακριβώς ίδια με τα τωρινά "εκθέματα".

Sally Finkenstein είπε...

Prophet Estarian,

"φρακταλική δομή στις φλέβες των πνευμόνων..."?!!!

Ετσι που τα λες, σοβαρά και ωραία ακούγονται! θα μπορούσε...
Βέβαια όχι για μένα :/
αλλά για πιο ανθεκτικούς, ίσως.

Καλησπέρες

Sally Finkenstein είπε...

satel444,

τι άλλο να πω!