Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας

Με ένα ρεπορτάζ στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας εγκαινίασαν το 2011 οι «Πρωταγωνιστές», την Κυριακή 16 Ιανουαρίου.
 Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι τηλεοπτικές κάμερες μπήκαν στα κελιά και στους θαλάμους των γυναικείων φυλακών και κατέγραψαν μαρτυρίες καταδικασμένων για φόνο, οικονομικά εγκλήματα, ναρκωτικά και ληστείες.
Στους Πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων μίλησαν:
Η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η Τίνα της Γ’ πτέρυγας, που καταδικάστηκε για εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα.
Η Ιωάννα από τη Θεσσαλία που θέλει «να γκρεμίσουμε τις φυλακές».
Η Νάντια Σχίζα που αυτοχαρακτηρίζεται έγκλειστη (και όχι κρατούμενη) και τρέφεται 249 ημέρες μόνο με χυμούς.
Η 24χρονη Σάντω από την Αλβανία που στο κελί μαζί της έχει τον 2 ½ ετών γιο της.
Η Θαμάρ από τη Γεωργία που είναι μέσα για ναρκωτικά «για χάρη ενός άντρα».
Η ανήλικη Κ. με μητέρα Γιαπωνέζα και πατέρα Αιγύπτιο, που ελπίζει ότι θα βγει από μέρα σε μέρα.

Η Σοφία κρατούμενη που δουλεύει στη βιβλιοθήκη και υποστηρίζει ότι «το σχολείο στις φυλακές είναι μία όαση δίπλα στην κόλαση».
Η Ελένη, ισοβίτισσα που «τα χει κάνει όλα» από ληστεία μέχρι φόνο και συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια εγκλεισμού.
Οι κάμερες της εκπομπής παρακολούθησαν τη ζωή μέσα στη φυλακή από το ξημέρωμα μέχρι τη νύχτα.
Επισκέφθηκαν, επίσης, το σχολείο αλλά και το ατελιέ της φυλακής στο οποίο δημιουργούν ζωγραφικά έργα οι κρατούμενες.
Μπορείτε να δείτε τα βίντεο ΕΔΩ

13 σχόλια:

Aνεμος είπε...

συνχαρητηρια και παλι στην σελιδα σας για αυτα τα μωρα απλα εβαλα την αναρτηση οποιος δεν εχει δει την εκπομπη να πατησει και να την ξαναδει αξιζει..για ολους μας

Liou Duvinini είπε...

Interesante...

OΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ είπε...

ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ BLOGGERS ΓΙΑ ΤΑ ΜΩΡΑ

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Ειδα το βιντεο με αυτην την ισοβιτισσα και εφριξα.....σε μερικα χρονια αυτη θα ειναι εξω...ο ανθρωπος ομως που σκοτωσε θα παραμεινει για πάντα στο σκοταδι του θανατου....τι να πω....
Ολος ο οικτος γι’ αυτην;
Για τον σκοτωμένο; Για την μανα του; Για τα παιδια του;
Δεν περισσεύει τιποτα;

Αρχισυντάκτης είπε...

@Ρικη Ματαλλιωτάκη: η εκπομπή παρουσίασε μια δημοσιογραφική έρευνα που με αντικειμενικότητα κατέγραψε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις φυλακές Ελεώνα: χωρίς να αγιοποιεί, χωρίς να κρίνει, χωρίς να δικαιολογεί και κυρίως χωρίς να αντιμετωπίζει πρόσωπα και καταστάσεις με οίκτο ή επιείκεια.
Σε ποιο σημείο ανιχνεύσατε τον οίκτο στον οποίο αναφέρεστε;

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Αν ο σκοπός της εκπομπής δεν ήταν ο οίκτος για τις κρατούμενες τότε ποιός ήταν ο στόχος της? Να αναδείξει κάποια προβλήματα του σωφρονιστικού ίσως συστήματος? δεν είδα κάτι τέτοιο.
Η εκπομπή ήταν ένα life style των φυλακισμένων γυναικών και μια ωραιοποίηση τους...
Το έγκλημά τους όμως και οι συνέπειες που αυτό άφησε σε κάποιους άλλους ανθρώπους δεν φάνηκαν... Δεν βλέπω γιατί να γίνονται τέτοιες εκπομπές? τι νόημα έχουν? που αποσκοπούν αν όχι στον οίκτο και την ωραιοποίηση των εγκληματιών και την απαξίωση των θυμάτων τους?

ceralex είπε...

@Ρικη Ματαλλιωτάκη

Σας εύχομαι κάθε ευτυχία!

Προφανώς και δεν έχετε καμία πρόθεση να σκοτώσετε κανέναν, ούτε να κάνετε χρήση ναρκωτικών, ούτε χρειάζεστε άδεια παραμονής στη ίδια σας τη χώρα, ούτε στο δικό σας το μυαλό υπάρχει καμία περίπτωση να γεννήσετε έγκλειστη.
Στην υποθετική περίπτωση που ένα από αυτά σας συνέβαινε, φαντάζομαι πως... ούτε θα θέλατε να σας κάνει οποιοσδήποτε κολπική εξέταση για να βρει ναρκωτικα, ούτε θα εισασταν ευχαριστημένη αν το μωρό σας είχε μόνο μια πάνα για καθε ημέρα και φώνεζε το δεσμοφύλακα "μπαμπά", ούτε θα θέλατε να σας βλέπαμε μια μέρα σε μια εκπομπή ακούγοντας την πίκρα σας, και να λεγαμέ...έγινε ο πόνος της lifestyle!

Λίγος σεβασμός για τους ανθρώπους που στα σίγουρα δεν είχαν φανταστεί έτσι τη ζωή τους.
Αλλά μάλλον και σεις που με τέτοια ευκολία γράφετε γι αυτήν την "ωραιοποίηση", μάλλον, δεν σας έχει περάσει ποτέ απ΄ το μυαλό οτι θα υπήρχε περίπτωση να βρεθείτε εκεί μέσα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τρανταχτό το παράδειγμα της κυρίας Μπουρμπούλια...

και για να εκφραστώ και πιο ελεύθερα... ΉΜΑΡΤΟΝ!!!!!!!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

ceralex

Αγαπητη μου φίλη
και βεβαια δεν θα υπηρχε ποτέ καμια περίπτωση να φανταστω την ζωή μου εκει μέσα, για τον απλούστατο λογο, ότι ποτέ, οτι και να μου συνέβαινε, δεν θα σκότωνα, τουλάχιστον εκούσια.
.
Στην περίπτωση τώρα της κ Μπουρμπούλια, ισχύει αυτο που λέει ο λαός μας, ότι δηλαδη όποιος θέλει τα πολλα χάνει και τα λίγα.
Ημαρτον λοιπον πια εγώ....βρήκαμε να πιπιλάμε την καραμέλα του αν ήσουν εσυ στην θέση του.....
Ε οχι λοιπον δεν θα ημουν γιατί εγώ δεν θα σκότωνα ενα ανθρωπο εν ψυχρώ σε καμία περίπτωση....αυτες λοιπον κι ολοι όσοι είναι σαν αυτές, γιατι να τις λυπηθω αφου αυτές οι ίδιες δεν φρόντισαν πρώτιστα να λυπηθουν εαυτους και τα παιδιά τους ....προτιμω να λυπηθώ τα θύματα τους για τα οποια παρεμπιπτόντως δεν σας ακουσα να αναφερετε το παραμικρό.....
Eιπατε, και σωστά, λιγος σεβασμός στους ανθρώπους....ελεος ΕΛΕΟΣ
Εδειξαν αυτες τον ανάλογο για να πρέπει να τους δείξουν και οι αλλοι τώρα;;;;;

tsioubiou είπε...

http://www.to-adifago-kitos.gr/

Αρχισυντάκτης είπε...

@Ρ. Ματαλλιωτάκη: Αυτή τη στιγμή στις φυλακές Ελεώνα κρατούνται 360 γυναίκες. Από αυτές οι 10 είναι ισοβίτισσες και ήταν οι μοναδικές περιπτώσεις που ξεχωρίσατε από μια εκπομπή που παρουσίασε, συν τοις άλλοις, μια σειρά από ιστορίες κρατουμένων που δεν είχαν καμία σχέση με φόνους και εγκλήματα.
Οι υπόλοιπες 350 περιπτώσεις κρατουμένων, που προφανώς σας διέφυγαν, έχουν καταδικαστεί για κλοπές, ναρκωτικά, οικονομικά αδικήματα κα παράνομη είσοδο στη χώρα. Ανάμεσά τους και οι 25 μωρομάνες και τα 27 μικρά τους. Αν πιστεύετε ότι σε αυτές τις γυναίκες αξίζει να γυρίσουμε την πλάτη, κανείς δεν σας υποχρεώνει να μας διαβάζετε και να ασχολείστε μαζί μας. Εμείς πάλι πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία...

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Την αποψη μου την ειπα ξεκαθαρα,λυπαμαι αυτους που εφυγαν απο τα χερια τους, ΜΟΝΟ...αυτες που σκότωσαν ειναι αξιες της μοιρας τους, κι οποιος τις δικαιολογει, κανει κακο και μονο κακο...κα στις ιδιες αλλα και σε εκεινους που εμειναν σαν δευτερα θυματα πισω τους.....
Οι υπολοιπες ειναι σαφως αλλο θεμα κι επειδη δεν γινεται να τα πιανουμε ολα μαζι δεν θα ασχολιομουν περισσότερο αν δεν υπηρχε , οπως ειδατε προκληση....
Να σας κανω ομως μια ερωτηση, ο δικός σας ο οικτος, αλλα και του κυριου που εκανε την συγκεκριμενη εκπομπη,-και μαλιστα τους ευχονταν συντομη αποφυλάκιση- για τα θυματα αυτων των εστω λιγων γυναικων, που ειναι;
Δεν τον ειδα καθόλου....μα καθόλου λέμε;;;;
Μα ουτε μια λεξη;;;
Μηπως ειμαστε δήθεν;

Αρχισυντάκτης είπε...

http://www.to-adifago-kitos.gr/

Xαρα Xατζη είπε...

K.Mαταλλιωτακη,
Oι ανθρωποι αυτοι που γραφετε εδω,εκαναν μια προσπαθεια βοηθειας,συμπαραστασης και αγαπης απεναντι στον ανθρωπο,OΠOIOΣ και να ναι αυτος.
Eσεις επιλεγετε τους ανθρωπους που βοηθατε?
Yπαρχουν Aνθρωποι εγκληματιες,φονιαδες κτλ ισως δεν φταινε αυτοι που εγιναν ετσι,αλλα φταιει ετσι οπως μεγαλωσαν στο σπιτι,η εξω απο το σπιτι τους.Mακαρι οι ανθρωποι να μπορουσαμε να βλεπουμε πιο ανοιχτα.Δεν μπορουμε ολοι ομως..
Θα σας παρακαλουσα τα σχολια της κοπελας να τα διαγραφατε.Δεν αρμοζουν σε αυτο το μπλοκ.
Kαι μην μου πειτε δημοκρατια ειναι να πεις ελευθερα την γνωμη σου.ΣHμαινουν και αλλα πραγματα δημοκρατια.
Xαρα, 27 ετων