Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ασθενείς - επαίτες του χρεοκοπημένου Δημοσίου


Με τη συνδρομή γιατρών, νοσηλευτών, ΜΚΟ και πολιτών της τοπικής κοινωνίας σιτίζονται εδώ και περίπου 10 μέρες οι ασθενείς στο ψυχιατρείο της Λέρου. Στο Δημόσιο «το ταμείον είναι μείον» και οι προμηθευτές σταμάτησαν την αποστολή τροφίμων απαιτώντας τα λεφτά τους. Πρόβα τζενεράλε «για το χειμώνα που έρχεται» χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο νησί οι Γιατροί του Κόσμου. Την ίδια ώρα, σε φτωχές περιοχές της Αττικής αναπτύσσονται κινητές ιατρικές υπηρεσίες, τις οποίες σπεύδουν να αξιοποιήσουν πολίτες που δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν την απαιτούμενη συμμετοχή στους ασφαλιστικούς φορείς τους.
Με την επισήμανση, «εξαιρετικά επείγον», το ιατρικό προσωπικό του ψυχιατρείου στη Λέρο απέστειλε στις 5 Ιουνίου επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, την οποία κοινοποίησε στους αρχηγούς της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.

«Σας ενημερώνουμε ότι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές ανάγκες σίτισης των ψυχασθενών μας οι οποίοι υποσιτίζονται αυτή τη στιγμή λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε τρόφιμα. Οι προμηθευτές μας αρνούνται πλέον να μας προμηθεύουν τρόφιμα λόγω του μεγάλου χρέους μας σε αυτούς. Τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ) μας οφείλουν υπέρογκα ποσά με αποτέλεσμα το ΚΘ - Κ.Υ. Λέρου να μην μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του. Βάσει τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος, ούτως ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην υγεία των ασθενών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες θέλουν επικείμενη εκταμίευση έκτακτου χρηματικού ποσού από το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Είκοσι τρία χρόνια μετά την «ντροπή» της Λέρου όπου οι απαράδεκτες συνθήκες εγκλεισμού των ασθενών στην ψυχιατρική κλινική  συγκλόνισαν την κοινή γνώμη σε παγκόσμιο επίπεδο, και πλήγωσαν την ευαισθησία των Ελλήνων, το «φάντασμα» των άθλιων συνθηκών σε άσυλα, φυλακές και ψυχιατρεία κάνει και πάλι την εμφάνισή του», διαπιστώνουν οι Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι συγκέντρωσαν και απέστειλαν βασικά τρόφιμα όπως ρύζι, όσπρια και ζυμαρικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, απευθύνουν έκκληση για οικονομική ενίσχυση με στόχο την αγορά αντιβιοτικών, αντιπυρετικών, αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, καθώς και αναλώσιμων υλικών -γάζες, επίδεσμοι, σύριγγες, βελόνες- βλ.κάτω οδηγίες*.

Κύκλοι της ΜΚΟ εφιστούν την προσοχή σε περιπτώσεις, όπως το ψυχιατρείο της Λέρου, οι οποίες αφορούν απομακρυσμένα μέρη και γενικότερα εξειδικευμένα κέντρα υγείας στα οποία «είθισται να μην φαίνονται τα προβλήματα, όπως συμβαίνει σε ένα μεγάλο νοσοκομείο με μεγάλη επισκεψιμότητα». Γενικότερα, τονίζουν ότι οι ίδιοι αυτή την περίοδο δουλεύουν «για το χειμώνα που έρχεται», ζητώντας την οργάνωση και στήριξη κοινωνικών δικτύων εν μέσω ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών.

Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη Τετάρτη έκανε την πρώτη παρουσία της κινητή ιατρική μονάδα των ΓτΚ στον Πειραιά, την οποία από την πρώτη στιγμή επισκέφθηκαν περίπου 60 πολίτες. Στην πλειοψηφία τους, προμηθεύτηκαν φάρμακα τα οποία δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσουν με άλλον τρόπο, ιδίως μετά τη θέσπιση συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΙΚΑ κατά 25% στην αγορά σκευασμάτων: «Μας επισκέφθηκαν άνθρωποι που χρειάζονταν φάρμακα με κόστος ανώτερο της μισής τους σύνταξης».

*Alpha Bank: Αρ. Λογ/μού: 199-00-2002-002401 (IBAN: GR0601401990199002002002401)
Εθνική Τράπεζα Αρ. Λογ/μού: 141/29611217 (IBAN: GR2701101410000014129611217)
Μετά την κατάθεση, καλέστε στο 210 3213150 ώστε να αποσταλεί η απόδειξη δωρεάς.
ΜΕΣΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ (Visa, Mastercard, Diners)
Κάνοντας ένα απλό τηλεφώνημα στο 210 3213150
Οι Γιατροί του Κόσμου, ( Σαπφούς 12 Αθήνα TK. 10553 Τηλ: 210-32.13.150 Fax: 210-32.13.850 ) σύμφωνα με τις αρχές τους και την πάγια τακτική της Οργάνωσης, θα παραδώσουν οι ίδιοι όλο το υλικό.


Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: