Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Παραμένει κρατούμενος!



Το 2004 ο Κολασής Δημήτριος (Colasiz Dumitru) καταδικάστηκε σε ποινή 8 χρόνων. Αφού εξέτισε τρία χρόνια και δύο μήνες –συν δύο χρόνια όπου είχε ευεργετικά ημερομίσθια- αποφυλακίστηκεμε υφ’ όρων απόλυση, με τριετή αναστολή, με την υποχρέωση να δίνει παρόν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και επίσης να παρακολουθήσει για τρία χρόνια Πρόγραμμα Απεξάρτησης.

Έδωσε το παρόν για τρία χρόνια και για τέσσερα χρόνια παρακολούθησε το Πρόγραμμα Απεξάρτησης του 18 Άνω (το τελευταίο χρόνο οικειοθελώς). Επειδή, όμως, τους τελευταίους δύο μήνες του Προγράμματος άλλαξε τμήμα και εντάχθηκε στο Οικογενειακό (ορολογία του Προγράμματος Απεξάρτησης επί της οδού Μάρνης 30 στον 6ον όροφο), εθεωρήθη παραβίαση των όρων της απόλυσης του από τις φυλακές. Έτσι απλά, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν ότι παρακολούθησε το Πρόγραμμα πέραν της υποχρέωσης της Αναστολής του, από το οποίο και απεξαρτοποιήθηκε πλήρως.

       Τον συνέλαβαν οκτώ μήνες μετά για την υποτιθέμενη παραβίαση (ανήκουστο και πρωτοφανές) και κλήθηκε να εκτίσει τον ανασταλέν υπόλοιπο της ποινής του, δηλαδή επιπλέον τρία χρόνια. Πριν από ένα μήνα έχοντας ήδη πάρει τέσσερις προσωρινές άδειες αποφυλακίστηκε εκ νέου με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας στο οποίο εκ παραδρομής αναγράφηκε «Να απελαθεί».
       Ο Κολασής είναι υπήκοος Ρουμανίας- χώρα Σένγκεν, ζει 26 χρόνια στην Ελλάδα και είναι παντρεμένος με ελληνίδα με την οποίαν έχουν ένα παιδί 20 ετών το οποίο σπουδάζει. Προσπαθώντας να δώσει ένα τέλος σε όλα αυτά δέχθηκε την απέλαση και μάλιστα ζήτησε να πληρώσει ο ίδιος το εισιτήριο για να πάει στην πατρίδα του. Τότε, λοιπόν, ανακάλυψαν μία διάταξη του Ανακριτή Πειραιώς που του είχε επιβάλλει απαγόρευση εξόδου από την χώρα, αλλά όχι προφυλάκιση.

      Οι μηχανισμοί δήλωσαν αμηχανία, ο Κολασής παραμένει φυλακισμένος παράνομα, έχοντας αποφυλακιστήριο, διότι και το Βούλευμα διατάσσει την απέλαση του και όχι την περαιτέρω φυλάκισή του και η Διάταξη του Ανακριτή λέει να είναι ελεύθερος, αλλά με περιοριστικούς όρους και απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Χωρίς, λοιπόν, να λέει κανένας ότι πρέπει να είναι φυλακή, είναι στην φυλακή.

      Είναι η τέταρτη μέρα που κάνει Λευκή Απεργία. Η μεγάλη του πίεση είναι στο οκτώ, η υγεία του καταρρέει και στις προσπάθειες φίλων συγκρατουμένων να αλλάξει την συμπεριφορά του, απαντάει: «Τσάμπα ήρθα φυλακή ξανά και άδικα παραμένω ακόμα». Τι νόημα έχει; Οι υπεύθυνοι της Φυλακής τον κοιτάζουν συγκαταβατικά, δηλώνουν αναρμόδιοι, αλλά του κάνουν και παρατήρηση ότι η συμπεριφορά του εξεγείρει τους κρατούμενους.

      Στην φυλακή της Λάρισας έχουμε έντεκα παρόμοιες περιπτώσεις, στον Κορυδαλλό πρέπει να είναι πάνω από 200 και εκατοντάδες σε άλλες φυλακές της Ελλάδας. Αυτά και άλλα πολλά δημιουργούν ένα κλίμα αυθαιρεσίας που τσακίζει τους κρατούμενους, ένα κλίμα το οποίο δυστυχώς δημιουργείται από κάποιους εκπρόσωπους της δικαιοσύνης και όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος –που δεν είναι στην Χρυσή Αυγή- αυτή η αυθαιρεσία αντανακλά αύξηση της εγκληματικότητας.

      Θα συνεχίσουμε αύριο γι’ αυτό το θέμα. Περιμένουμε σήμερα να ακούσουμε την περίφημη συνέντευξη τύπου του υπουργού μας του κυρίου Ρουπακιώτη, αλλά αν και έχει πάει πέντε η ώρα συνέντευξη δεν είδαμε… μάλλον δεν πουλάει. Αν ήταν ο Κασσιδιάρης ή Μανωλίδου θα ήταν σίγουρα διακαναλική η μετάδοση…

Βασίλης Στεφανάκος 

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 

Φυλακές Λάρισας

αναδημοσίευση από το μπλόγκ Οι Αόρατοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: