Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Οι νέοι κρατούμενοι στον Αυλώνα έχουν παράσταση


Είναι οι αυριανοί πολίτες του κόσμου. Οι έφηβοι και οι έφηβες, τα ανήσυχα νιάτα που θέλουν ν’ ασχολούνται μόνο με ό,τι τους γοητεύει. Κι όταν γοητεύονται μεγαλουργούν. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία με την «Grasshopper» παρουσιάζουν το 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου με τίτλο «Εφηβοι-πολίτες του κόσμου». Εχουν προηγηθεί δύο πολύ πετυχημένες διοργανώσεις.

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό το τριήμερο, Παρασκευή 17 έως Κυριακή 19 Μαΐου, παρουσιάζονται οι παραστάσεις που προέκυψαν από τη σκληρή δουλειά του χειμώνα και τη συνεργασία θεατρικών ομάδων γυμνασίων, λυκείων, δήμων με σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Παράλληλα, η Στέγη εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το National Theatre του Λονδίνου και το πρόγραμμα Connections. Πρόκειται για μια επιλογή από έργα-αναθέσεις σε καθιερωμένους συγγραφείς που παίχτηκαν το 2012 σε διάφορα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας.

Στη Στέγη θα παρουσιαστούν με τη μορφή αναλογίου από εφηβικούς θιάσους της Αθήνας τα έργα: «Ταξίδι στο Χ» της Nancy Harris από τη θεατρική ομάδα του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης, «Ο σοσιαλισμός είναι υπέροχος» του Αντερς Λουστγκάρτεν από τη θεατρική ομάδα ΕΠΑΛ Πετρούπολης και τη θεατρική ομάδα του 6ου Λυκείου Ιλίου, «Οι παππούδες» του Ρόρι Μάλαρκι από τη θεατρική ομάδα Δήμου Κορωπίου με υπεύθυνους την Κατερίνα Σκουρλή και τον Βαγγέλη Κυριακού.

To πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης θεατρικά έργα γραμμένα από Ελληνες θεατρικούς συγγραφείς, έπειτα από δίμηνα εργαστήρια με τις αντίστοιχες ομάδες. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν έργα «devised theatre», που προκύπτουν από αυτοσχεδιασμούς και τεχνικές θεατρικής γραφής.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η «Επιστροφή» από τη θεατρική ομάδα του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων του Αυλώνα. Πραγματεύεται στοιχεία της ζωής των νεαρών κρατουμένων και παράλληλα αναφέρεται στη ζωή των «φαινομενικά ελεύθερων» ανθρώπων. Υπεύθυνος της ομάδας και σκηνοθέτης είναι ο Στάθης Γράψας, που εργάζεται εθελοντικά με τους νεαρούς έγκλειστους από το 2010. Είναι η δεύτερη δουλειά της ομάδας, η οποία έχει παρουσιάσει πάνω από 20 φορές παραστάσεις της, ενώ πρώτη φορά προβάλλεται δουλειά της εκτός σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Με πρωτοβουλία της ομάδας «Grasshopper», του Στάθη Γράψα και με τη στήριξη της Στέγης Γραμμάτων και του υπουργείου Δικαιοσύνης, το Σάββατο 18 Μαΐου στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί παράσταση στον χώρο των Φυλακών Αυλώνα, την οποία θα παρακολουθήσει συγκεκριμένος αριθμός θεατών, δωρεάν (είσοδος 16+, με ενήλικα συνοδό) με απαραίτητη προϋπόθεση την κράτηση θέσης. Η παράσταση θα προβληθεί και στη Στέγη το Σάββατο (22.00) για να την παρακολουθήσουν και οι θεατές.

«Οι σημερινοί έφηβοι είναι οι αυριανοί κληρονόμοι των χαοτικών καταστάσεων που τους αφήνουμε», δηλώνει ο Γιάννης Τσίρος, συγγραφέας του έργου «Ελεύθερα ύδατα», που παρουσιάζεται στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης. «Η επιλογή ενός πολιτικού έργου για εφήβους, σε συνδυασμό με το ξεκίνημα μιας καλλιτεχνικής ανταλλαγής με άλλες χώρες και θεσμούς σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία, μας ενέπνευσε και τον τίτλο του φετινού φεστιβάλ “Εφηβοι-πολίτες του κόσμου”», αναφέρουν οι διοργανωτές. «Στόχος μας είναι μια υψηλής ποιότητας ελληνική θεατρική γραφή για εφήβους –και όχι μόνο– χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και το ταλέντο της νέας γενιάς, μέσα από την αλληλεπίδρασή μας μαζί τους».

Θα παρουσιαστούν επίσης τα έργα: «Θρανία» (9ο Γυμνάσιο Πειραιά), «Η ακρόαση» (θεατρική ομάδα Λεωφόρος), «Ποιος παίζει ρε;» (4ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου), «Κουτσουκουαμπάλι» (2ο Γυμνάσιο Αλίμου), «Η παράσταση» (Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθήνας), «Η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα» (43ο Λύκειο Αθήνας-Νέος Κόσμος), «Το τρένο» (14ο Λύκειο Περιστερίου), «Η ξένη» (θεατρική ομάδα Ταξιδευτές, Δήμος Ηλιούπολης). Συνεργάστηκαν οι καλλιτέχνες: Ερωφίλη Λέκκα, Εκτορας Λυγίζος, Λένος Χρηστίδης, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Θεανώ Μεταξά, Μιχάλης Πανάδης, Ελίνα Ρίζου, Γεωργία Μαυραγάνη, Αρτεμις Μάνου, Κατερίνα Σκουρλή, Βαγγέλης Κυριακού, Στάθης Γράψας, Γλυκερία Στραβοδήμου, Σοφία Βγενοπούλου.

INFO: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, λ. Συγγρού 107-109, τηλ. 2130 023192. 
Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλη επιτυχια σε ΟΛΑ τα παιδια!
καλη επιτυχια σε ολους σας!