Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Πώς στήνεται ο νέος εργασιακός μεσαίωνας


Σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο τηρείται η σύμβαση του ΗΣΑΠ για τον καθαρισμό των σταθμών του με την ΟΙΚΟΜΕΤ, την εταιρεία στην οποία δούλευε η Κωνσταντίνα Κούνεβα όταν δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι, προκαλούν οι καταγγελίες εργαζομένων, αλλά και οι υπολογισμοί ειδικού αναλυτή.
Όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ο αναλυτής συμβάσεων και εργατικού κόστους κ. Κωνσταντίνος Γκιώκας, «η μη καταβολή των βαρέων ενσήμων από την πλευρά της ΟΙΚΟΜΕΤ ανέρχεται στο ποσό των 83.000 ευρώ ετησίως. Από το διάλειμμα της μισής ώρας των εργαζομένων- αποδίδει τα χρήματα ο ΗΣΑΠ, αλλά οι εργαζόμενοι δεν το πληρώνονται, αφού εκείνη την ώρα δεν εργάζονται- προκύπτει επιπλέον όφελος 250.000 ευρώ. Σύνολο 333.000 ευρώ κάθε χρόνο». Αυτό το ποσό προέκυψε σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Γκιώκα, ο οποίος έλαβε υπ΄ όψιν του στοιχεία από τα πρακτικά του διαγωνισμού για το έργο καθαρισμού του ΗΣΑΠ.

Αν και η συγκεκριμένη σύμβαση απαιτεί συνεχόμενη εξάωρη εργασία κατά τις βάρδιες καθαρισμού, και ως εκ τούτου είχαν συνυπολογιστεί και οι ασφαλιστικές εισφορές με βαρέα και ανθυγιεινά, οι καθαριστές που απασχολούνται 5,5 ώρες ασφαλίζονται με μεικτά ένσημα. Σε έγγραφο της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών καταγγέλλεται ότι η ΟΙΚΟΜΕΤ έβαζε το 2006 τους εργαζόμενους «να υπογράψουν με την απειλή της απόλυσης μισή ώρα διάλειμμα κατεβάζοντάς τους κάτω από 30 ώρες εβδομαδιαίως, αλλάζοντας την ασφαλιστική τους κάλυψη από βαρέα σε μεικτά, μειώνοντας έτσι και τις αποδοχές τους. Για να είναι εντάξει με τους όρους της σύμβασης του ΗΣΑΠ, τους υποχρέωσε να παραμένουν με 3 δεκάλεπτα εικονικά διαλείμματα στον χώρο για να τηρεί τα ωράρια που είχε συμφωνήσει».

Για τη συνέχεια του άρθρου των Νέων πατήστε εδώ

3 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Ομορφα! Και πρεπει να γινονται τετοια ακραια για να μαθευτουν και να ακουστουν αυτα τα αισχη! Αλλιως, δεν μιλαει κανεις..

Despoina Chatzipavlidou είπε...

όχι. η Ελευθεροτυπία απ' ότι άκουσα είχε βγάλει άρθρο κάπου το καλοκαίρι που τα έλεγε αυτά. εμείς κωφεύομαι...
κι αυτό είναι χαρακτηριστικό του Μεσαίωνα ...

μπράβο pasta flora για την ανάρτηση

Pastaflora είπε...

Αξίζει να σταθούμε βέβαια στο γενικότερο τουμπεκί των ΜΜΕ αλλά και της ΓΣΕΕ στο όλο θέμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Γεγονός που αρκετοί το αποδίδουν στο ότι αφεντικό της ΟΙΚΟΜΕΤ είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αλλά και μέλος της ελληνικής ομοσπονδίας καράτε.