Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Αστικός λαχανόκηπος στο Μαρούσι


Σε λαχανόκηπο μετέτρεψαν κάτοικοι του Αμαρουσίου ένα οικόπεδο με σίδερα και μπάζα. Καλλιεργώντας φρέσκα λαχανικά εξοικονομούν περί τα 150 ευρώ από τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού. Αυτή η δράση ανθεί και σε άλλες μητροπόλεις, όπως στην Νέα Υόρκη και έχει πάρει το όνομα guerilla gardening.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», 40 οικογένειες στο Μαρούσι μετέτρεψαν ένα οικόπεδο γεμάτο μπάζα και σκουπίδια στην συμβολή των οδών Ανδρονίκου και Αυτοκράτορος Ηρακλείου σε έναν λαχανόκηπο έκτασης 2,5 στρεμμάτων. Για κάθε μια οικογένεια αντιστοιχούν 25 τετραγωνικά μέτρα.
Οι «αγρότες» καλλιεργούν μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, αρακάς, καρότα, κουκιά, όλα καλλιεργημένα χωρίς χημικά και λιπάσματα και βλέπουν τον οικιακό προϋπολογισμό να μειώνεται μέχρι  και κατά 150 ευρώ.  
Οι κάτοικοι είχαν σημαντική βοήθεια από το δήμο που ανέλαβε τη μελέτη του εδάφους, το εμπλούτισε με ειδικό χώμα, διευθέτησε την υδροδότηση και παρείχε τις απαραίτητες συμβουλές.
Πλέον οι ίδιοι, πριν το φαγητό τους, επισκέπτονται το λαχανόκηπο της γειτονιάς και κόβουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη σαλάτα τους και εν γένει το μαγείρεμα.
Επιπλέον, οι κάτοικοι του Αμαρουσίου τονίζουν ότι ο λαχανόκηπος βοηθά και στις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των γειτόνων αφού συγκεντρώνονται εκεί και συζητούν για τα θέματα που τους απασχολούν. 


Πηγή: www.enet.gr και tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: