Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Εκκληση για βοήθεια ώστε παιδιά απόρων να έχουν ένα τοστ την ημέρα

«Την γκοφρέτα την έχω. Μάλλον. Ελπίζω. Το τοστάκι με προβληματίζει. Γι’ αυτό παλεύω». Ο Ευστάθιος Καρούμπης, διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Πειραιά, ενός εργαστηρίου επαγγελματικής κατάρτισης νέων με νοητική υστέρηση, σχεδόν μονολογεί. «Θα μπορούσε να είναι καπνιστή γαλοπούλα, ή πάριζα, γιατί όχι; Το ψωμί νομίζω το έχω». Αυτό το υπό διαμόρφωση τοστ τον βασανίζει από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Σε αυτό μοιάζει να έχει συρρικνωθεί ο ρόλος του, σε αυτό συμπυκνώνεται η αγάπη και η έγνοια του για τα παιδιά του.
Ο λόγος για το δεκατιανό των 120 μαθητών του. Τέτοιες ημέρες πέρυσι είχαμε ξαναγράψει για τον προσωπικό αγώνα του διευθυντή να εξασφαλίσει φαγητό για τα παιδιά, πολλά από τα οποία προέρχονται από άπορες οικογένειες (συχνά με γονείς επίσης με νοητικά προβλήματα) που έρχονταν εντελώς νηστικά στο σχολείο. Η ανταπόκριση τότε ήταν μεγάλη. Μέσα και από τη συνεργασία με το «Μπορούμε», τρόφιμα, χρήματα και δωροεπιταγές για σούπερ μάρκετ έφτασαν στο σχολείο από όλη τη χώρα. Το άδειο ντουλάπι της κουζίνας γέμισε, η χρονιά βγήκε. Φέτος;
«Μας βοήθησαν πολλές εταιρείες, όμως τα περιθώρια έχουν πια στενέψει για όλους, το καταλαβαίνω», λέει ο κ. Καρούμπης στην «Κ». Κάποιοι απέσυραν τη βοήθεια, άλλοι μείωσαν τις προσφερόμενες ποσότητες. Ο στόχος είναι να καλυφθούν δύο λιτά, αλλά αξιοπρεπή γεύματα. «Εχουμε εξασφαλίσει το πρωινό. Τρεις φέτες ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα και ένα ποτήρι γάλα. Μια αλυσίδα φούρνων μας δίνει καθημερινά 35 ψωμιά, μια γαλακτοβιομηχανία μας δίνει 24 κιβώτια γάλα τον μήνα, ενώ με τη μεσολάβηση του «Μπορούμε» η ιδιοκτήτρια ενός καφέ της Πλάκας φτιάχνει και μας προσφέρει 20 κιλά μαρμελάδα πορτοκάλι την εβδομάδα. Το δεύτερο γεύμα θέλουμε να είναι ένα τοστ και ένα φρουτάκι, ή αντί για φρουτάκι, μια γκοφρέτα ή ένα κρουασανάκι. Την γκοφρέτα την αγοράζω με δωροεπιταγές που μας χαρίζουν ιδιώτες από το διπλανό σούπερ μάρκετ. Το τοστ δεν το έχω κερδίσει ακόμα. Είμαι σε επαφές με μια βιομηχανία αρτοσκευασμάτων για να έχω το ψωμί. Τότε θα μου μένει μόνο το τυρί και η γαλοπούλα. Το κόστος είναι περίπου 50 ευρώ την ημέρα. Αυτά πρέπει να βρω».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η κοινωνική υπηρεσία του Εργαστηρίου, το 50% των οικογενειών των μαθητών αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, το 40% των γονιών έχει νοητική υστέρηση, ενώ μόνο το 20% εργάζεται. Από πέρυσι, το Κοινωνικό Παντοπωλείο που έχει στηθεί στο ΕΕΕΕΚ Πειραιά βοηθά και 35 οικογένειες μαθητών, με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Οπως λέει ο κ. Καρούμπης, το κονδύλι για τη συγκεκριμένη δράση έχει εξασφαλιστεί με τη χορηγία ιδιωτών.
Στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πειραιά εκπαιδεύονται έφηβοι και νέοι 14 ώς 22 ετών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η διάρκεια φοίτησης είναι 5 ώς 8 χρόνια, ανάλογα με τον βαθμό της μαθησιακής ετοιμότητας. Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν νωρίς, για ευνόητους λόγους.




Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: