Κυριακή 23 Ιουνίου 2013
"Πέρα από τα όρια": Οι ανήλικοι κρατούμενοι της Αυλώνας εκθέτουν τα έργα τους
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Πέρα από τα Όρια με έργα ζωγραφικής των μαθητών του Γυμνασίου – Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ).
Από τις 18 έως και τις 30 Ιουνίου στην Αίθουσα των Νέων Έργων του ΕΜΣΤ θα παρουσιαστούν δύο μεγάλων διαστάσεων έργα (5×1,85μέτρα και 2,50×0,96μ), που φιλοτεχνήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο μέσα στις φυλακές από περίπου 30 μαθητές του Γυμνασίου –Λυκείου.
Προηγήθηκαν στις αρχές του περασμένου Μαρτίου οι δύο συναντήσεις των Επιμελητριών Εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ Μαρίνας Τσέκου και Κλεάνθης- Χριστίνας Βαλκανά με τους μαθητές στο σχολείο των φυλακών. Εκεί παρουσιάστηκαν σε προβολή επιλεγμένα έργα σύγχρονης τέχνης από τις Συλλογές του ΕΜΣΤ και συγκεκριμένα τα έργα των Βλάσση Κανιάρη, Τζορτζ Οσόντι, Αντρέα Μπάουερς, Δανάης Στράτου, Έμιλυ Ζασίρ, Κέντελ Γκιρς, Κάρλος Μόττα, Μπιλ Βιόλα και Δημήτρη Αληθεινού.
Τα συγκεκριμένα έργα επιλέχθηκαν γιατί πραγματεύονται με επιτυχία θέματα όπως μετανάστευση, διαχωριστικές γραμμές, αποκλεισμός, πόλεμος, βία, ρατσισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, δημόσιος/ιδιωτικός χώρος, φυσικές καταστροφές κ.ά., θέματα τα οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στις συναντήσεις στο σχολείο των φυλακών. Κάθε μαθητής δημιούργησε ένα προσχέδιο το οποίο στη συνέχεια βρήκε το δικό του «χώρο» σε ένα μεγάλων διαστάσεων έργο (5×1,85μ.). Η ενδιαφέρουσα «τοιχογραφία», με τα έντονα χρώματα, πραγματεύεται τους διαφορετικούς δρόμους που θα κληθούν να επιλέξουν όταν αποφυλακιστούν. Η ανασφάλεια και ο φόβος είναι συναισθήματα έκδηλα στην παλέτα τους. Ακολούθησε ένα δεύτερο έργο (διαστάσεων 2,50×0,96μ) το θέμα του οποίου προέκυψε όταν ένας μαθητής διαπίστωσε ότι «ελευθερία είναι να έχεις πολλές επιλογές».
Ο Έλιο, ένας από τους μαθητές, έγραψε: «…Μέσα από τη ζωγραφική εκφράζονται αυτές οι επιλογές. Από τη μια πλευρά μπορεί να διαλέξει την ένταξη στην κοινωνία και την προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Από την άλλη παραμονεύει ο δύσκολος δρόμος της παρανομίας που σε οδηγεί στα ίδια λάθη και φυσικά στην επιστροφή στη φυλακή».
«Ζωγραφίζουμε, για να αποδείξουμε στον «έξω» κόσμο πως παρόλο που εδώ υπάρχουν νέοι από διαφορετικές φυλές, όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε και να γίνουμε μια ομάδα», γράφει ο Αρμάντ, προβάλλοντας το τόσο επίκαιρο σήμερα αίτημα για μια ανεκτικότερη κοινωνία. Τα βιωματικά κείμενα των μαθητών που καταγράφουν την εμπειρία τους από την εκπαιδευτική δράση του ΕΜΣΤ θα παρουσιαστούν μαζί με τα έργα. Την έκθεση θα συμπληρώνει βίντεο που καταγράφει όλη τη δημιουργική διαδικασία της δράσης.
Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 20.00. Διάρκεια: 18 – 30 Ιουνίου 2013. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 19.00, Πέμπτη: 11.00 – 22.00, Δευτέρα: κλειστά
Είσοδος ελεύθερη
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,
Κτίριο Ωδείου Αθηνών,
Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα
Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ,
ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ &
ΚΥΡΙΑΚΗ 14-16/6/2013
«Η ΕΡΤ
είμαστε εμείς»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/6/2013
7.00 μ.μ.
Συναυλία : Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Χορωδία
ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής,
Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων, Καμεράτα, Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων,
Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά.
500 μουσικοί ενώνουν τις μελωδίες τους: μια μουσική πανδαισία αφιερωμένη
στον κόσμο που αντιστέκεται ακόμα, από τα Μουσικά Σύνολα της Αθήνας και του
Πειραιά.
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/6/2013
6.00 μ.μ.
Συναυλία : Εθνική Συμφωνική
Ορχήστρα ΕΡΤ
Η συμφωνική μουσική με πινελιές από ιταλικές καντσονέτες, που θα
παρουσίαζε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ στην προγραμματισμένη συναυλία της
Ρόδου, που ακυρώθηκε πραξικοπηματικά.
7.00 μ.μ.
Συζήτηση : Η Δημοκρατία στο
απόσπασμα
Ενώνουμε τις ιδέες μας για ένα κόσμο δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης
και αλληλεγγύης.
9.30 μ.μ.
Συναυλία: Ορχήστρα
Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ & Χορωδία ΕΡΤ
Όταν οι λαοί αντιστέκονται, οι Μεγάλοι Δημιουργοί εμπνέονται. Και τότε
επέρχεται η Γέννεσις: Άξιον Εστί.
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται, το Άξιον Εστί εμπνέει τους λαούς.
ΚΥΡΙΑΚΗ 14/6/2013
11.00
π.μ.
Δημιουργικό
Παιχνίδι: Τα παιδία παίζει… στην ΕΡΤ!
Θεατρικό και βιωματικό παιχνίδι,
εργαστήρια, κουκλοθέατρο, καραγκιόζης, παιχνίδια, χρώματα κι αρώματα … στον
κήπο της ΕΡΤ.
3.00 μ.μ
Λαϊκό Γλέντι: Συλλογικές κουζίνες και μουσικές της
λαϊκής μας παράδοσης
Φέρνουμε το φαγητό
μας, τα στρωσίδια μας και την καλή μας διάθεση και τρώμε, τραγουδάμε, χορεύουμε
όλοι μαζί. Μοιραζόμαστε αγώνες, ψωμί κι αλάτι , σε ρυθμούς μαγευτικούς.
8.00 μ.μ.
Συναυλία: Λυρικοί καλλιτέχνες ερμηνεύουν άριες και
οπερέτες
9.30 μ.μ.
Μεγάλη Συναυλία: Καλλιτέχνες τραγουδούν για τη
δημόσια τηλεόραση
Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013
Η ΕΡΤ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ
Η ΕΡΤ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ
Αγ.Παρασκευή 11/06/2013
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.
Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.
Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013
Αλλη μια αποστολή!
Την περασμένη Παρασκευή, 31 Μαϊου, 3 αυτοκίνητα που ξεχείλιζαν από πάνες, σαμπουάν, οδοντόπαστες, βιβλία στα ελληνικά και στα βουλγάρικα, σεντόνια, σαπούνια, τηλεκάρτες, σερβιέτες, αθλητικά ρούχα και άλλα χρειαζούμενα είδη, πέρασαν τις πύλες της γυναικείας φυλακής στη Θήβα.
Πρωί-πρωί η Θεοφανώ, η Ελενα, η Αλεξάνδρα και η Αλεξάνδρα και ο Ντίνος, με τη βοήθεια της Μελίνας φόρτωσαν από την αποθήκη της ομάδας κάνοντας τη γνωστή αλυσίδα στο στενό διάδρομο, λίγο με γέλια, λίγο με εκνευρισμό, αλλά με πολλά χαμόγελα και αγκαλιές. Ηταν μια μέρα με πολλές ανατροπές και ματαιώσεις, αλλά η παρέα ουδόλως πτοήθηκε!
Μας υποδέχτηκε με ιδιαίτερη καλωσύνη η κ. Νίκη Μουσχή της Κοινωνικής Υπηρεσίας, και, υπομένοντας τις ατέλειωτες ερωτήσεις μας, μας ενημέρωσε για τις τρέχουσες ανάγκες των κρατουμένων γυναικών και των παιδιών τους.
Τρίτη 4 Ιουνίου 2013
Παιδιά πίσω από τα κάγκελα
Φωτογραφικό ρεπορτάζ του Reuters από γυναικείες φυλακές όλου του κόσμου όπου μεγαλώνουν παιδάκια.... Κάντε δεξί κλικ πάνω στις φωτό και στη συνέχεια πατήστε προβολή για να γίνουν μεγαλύτερες...
Women's Prison Association
Christian Science Monitor
Christian Science Monitor
Women in Prison in Argentina (Cornell Law School)
The Pew Charitable Trusts
Bureau of Justice Statistics
Read more: http://www.businessinsider.com/moms-in-prison-around-the-world-photos-2013-5?op=1#ixzz2VE38ebhK
A prison in Lima, Peru opened a new nursery this month to offer better care for the 40 children there who are allowed to stay with their imprisoned mothers until they turn 3.
REUTERS/Enrique Castro-Mendivil
Research has shown prison nursery programs prevent developmental issues caused by a baby's early separation from its mother. Mothers involved in these programs also commit fewer disciplinary violations.
REUTERS/Enrique Castro-Mendivil
Here in Peru, the majority of women in prison are serving time for drug-related offenses. Research suggests this is true in other countries as well, including the U.S.
Around 1,700 women are serving time here at Ilopango women's prison in Ilopango, El Salvador, according to Reuters.
REUTERS/Ulises Rodriguez
300 mothers live in Ilopango, where children can stay with their jailed mothers inside the prison until they turn 5.
REUTERS/Ulises Rodriguez
Once the children are too old to stay with their mothers, prison authorities give them to relatives or hand them over to the state.
REUTERS/Carolina Camps
It's not surprising that so many of El Salvador's female prisoners have children. The country has one of the world's strictest abortion laws, outlawing the procedure even in cases of rape, incest, or to protect the life of the mother.
REUTERS/Ulises Rodriguez
El Salvador has imprisoned 628 women for having abortions or miscarriages since its abortion law was passed in 1998.
REUTERS/Ulises Rodriguez
In Argentina, the number of women in prison has soared by more than 200% in the last two decades. 85% were convicted of "economic crimes," like drug-related offenses or theft.
Reuters/Carolina Campos
Argentine mothers can raise their children inside the prison until they reach age 4. 4-year-old Milagros peers at her mother Valeria Cigara (far inside the cell), 28, who was in prison awaiting trial for robbery in this photo.
REUTERS/Carolina Camps
Cigara, who admits that she is a drug addict and wants treatment from the prison system, gave birth to Milagros during her first jail term.
Reuters/Carolina Campos
Silvia Rodas, who was convicted of robbery and attempted homicide when she was 19, talks with her daughter Anahi, 4, inside her cell at the Unidad 33 prison in Los Hornos, Argentina in this photo.
REUTERS/Carolina Camps
Anahi was 3 years old when Rodas began her 15-year prison sentence, and she lived with her mother behind bars until she was five.
REUTERS/Carolina Camps
Argentine law says children can only live with their mothers in prison until they're 4 years old, but Anahi stayed a year longer.
REUTERS/Carolina Camps
Rodas, now 25, did time in prisons all over Buenos Aires for bad conduct, and distant Bahia Blanca prison was the last one willing to take her in. Anahi, now 9, rarely has the bus fare to come visit her mother.
Reuters/Carolina Campos
In Russia, children born in pretrial detention or prison camps live in the "children's home," where workers from the prison system take care of them until they're 3 years old. After that, they are released to their relatives or sent to a civilian orphanage.
REUTERS/Ilya Naymushin
The Russian mothers also get breaks from their usual duties and tasks so they can see their children every day, according to Reuters.
REUTERS/Ilya Naymushin
Egyptian inmates gather with their children for an Iftar meal during the holy month of Ramadan at al-Qanatir prison in Cairo.
REUTERS/Asmaa Waguih
Here in the U.S., 120,000 imprisoned women have a child under 18.
Reuters/Lucy Nicholson
More than 60% of parents in prison report being held more than 100 miles from their children, making it difficult and expensive to maintain strong relationships between parents and children.
REUTERS/Lucy Nicholson
Read more: http://www.businessinsider.com/moms-in-prison-around-the-world-photos-2013-5?op=1#ixzz2VE38ebhK
Οι φυλακισμένες μητέρες, σε ολόκληρο τον κόσμο, στο καλύτερο που μπορούν
να ελπίζουν είναι τα βρεφονηπιακά προγράμματα των φυλακών, σύμφωνα με
τα οποία μπορούν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στην φυλακή, συνήθως
μέχρι αυτά να γίνουν 5 ετών..
Από εκεί κι έπειτα, οι σχέσεις μητέρας και παιδιού περιορίζονται στις
καθιερωμένες περιστασιακές επισκέψεις της φυλακής..
Σύμφωνα με μία έκθεση του Pew Research Centre, περισσότερες από 120.000
φυλακισμένες γυναίκες στις Η.Π.Α είναι μητέρες ανήλικων παιδιών.
Ωστόσο, εννέα μόνο πολιτείες στην Αμερική έχουν φυλακές με βρεφονηπιακό
πρόγραμμα. Πηγή: www.lifo.gr
Οι φυλακισμένες μητέρες, σε ολόκληρο τον κόσμο, στο καλύτερο που μπορούν
να ελπίζουν είναι τα βρεφονηπιακά προγράμματα των φυλακών, σύμφωνα με
τα οποία μπορούν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στην φυλακή, συνήθως
μέχρι αυτά να γίνουν 5 ετών..
Από εκεί κι έπειτα, οι σχέσεις μητέρας και παιδιού περιορίζονται στις
καθιερωμένες περιστασιακές επισκέψεις της φυλακής..
Σύμφωνα με μία έκθεση του Pew Research Centre, περισσότερες από 120.000
φυλακισμένες γυναίκες στις Η.Π.Α είναι μητέρες ανήλικων παιδιών.
Ωστόσο, εννέα μόνο πολιτείες στην Αμερική έχουν φυλακές με βρεφονηπιακό
πρόγραμμα.
Magnify Image
300 μητέρες μαζί με τα παιδιά τους ζούνε στις φυλακές του Ilopango στο
Ελ Σαλβαδορ
Magnify Image
Η Ανάχι ήταν 3 ετων όταν φυλακίστηκε η μητέρα της σε κάθειρξη 15 ετών..
Magnify Image
40 παιδιά φιλοξενούνται στις φυλακές της Λίμα, στο Περού.
Magnify Image
Αργεντινή
Magnify Image
Αργεντινή
Magnify Image
Αργεντινή
Magnify Image
Magnify Image
Η τοξικομανής Cigara γέννησε την κορούλα της μέσα στην φυλακή.
Magnify Image
Magnify Image
Αίγυπτιακές γυναικείες φυλακές, κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού
Magnify Image
Στο Ελ Σαλβαδορ η έκτρωση είναι παράνομη. Από το 1998 που ψηφίστηκε ο
σχετικός νόμος 628 γυναίκες έχουν φυλακιστεί γι' αυτόν τον λόγο.
Magnify Image
Στο Περού οι περισσότερες φυλακισμένες γυναίκες έχουν διαπράξει
εγκλήματα σχετικά με την εμπορία ναρκωτικών
Magnify Image
Αμερική
Magnify Image
Αργεντινή
Magnify Image
Magnify Image
Magnify Image
Magnify Image
Μπουένος Άιρες
Magnify Image
Magnify Image
Ρωσία
Οι παραπάνω εικόνες είναι από φυλακές ολόκληρου του κόσμου, και
συγκεντρώθηκαν σε μια πρόσφατη φωτογραφική σειρά του ειδησεογραφικού
πρακτορείου Reuters. Πηγή: www.lifo.gr
Οι φυλακισμένες μητέρες, σε ολόκληρο τον κόσμο, στο καλύτερο που μπορούν
να ελπίζουν είναι τα βρεφονηπιακά προγράμματα των φυλακών, σύμφωνα με
τα οποία μπορούν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στην φυλακή, συνήθως
μέχρι αυτά να γίνουν 5 ετών..
Από εκεί κι έπειτα, οι σχέσεις μητέρας και παιδιού περιορίζονται στις
καθιερωμένες περιστασιακές επισκέψεις της φυλακής..
Σύμφωνα με μία έκθεση του Pew Research Centre, περισσότερες από 120.000
φυλακισμένες γυναίκες στις Η.Π.Α είναι μητέρες ανήλικων παιδιών.
Ωστόσο, εννέα μόνο πολιτείες στην Αμερική έχουν φυλακές με βρεφονηπιακό
πρόγραμμα.
Magnify Image
300 μητέρες μαζί με τα παιδιά τους ζούνε στις φυλακές του Ilopango στο
Ελ Σαλβαδορ
Magnify Image
Η Ανάχι ήταν 3 ετων όταν φυλακίστηκε η μητέρα της σε κάθειρξη 15 ετών..
Magnify Image
40 παιδιά φιλοξενούνται στις φυλακές της Λίμα, στο Περού.
Magnify Image
Αργεντινή
Magnify Image
Αργεντινή
Magnify Image
Αργεντινή
Magnify Image
Magnify Image
Η τοξικομανής Cigara γέννησε την κορούλα της μέσα στην φυλακή.
Magnify Image
Magnify Image
Αίγυπτιακές γυναικείες φυλακές, κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού
Magnify Image
Στο Ελ Σαλβαδορ η έκτρωση είναι παράνομη. Από το 1998 που ψηφίστηκε ο
σχετικός νόμος 628 γυναίκες έχουν φυλακιστεί γι' αυτόν τον λόγο.
Magnify Image
Στο Περού οι περισσότερες φυλακισμένες γυναίκες έχουν διαπράξει
εγκλήματα σχετικά με την εμπορία ναρκωτικών
Magnify Image
Αμερική
Magnify Image
Αργεντινή
Magnify Image
Magnify Image
Magnify Image
Magnify Image
Μπουένος Άιρες
Magnify Image
Magnify Image
Ρωσία
Οι παραπάνω εικόνες είναι από φυλακές ολόκληρου του κόσμου, και
συγκεντρώθηκαν σε μια πρόσφατη φωτογραφική σειρά του ειδησεογραφικού
πρακτορείου Reuters. Πηγή: www.lifo.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)