Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Προορισμός Φιλανδία …

Κατάληξη … Φυλακές Θήβας !!!
Η ανήλικη (16χρονη) Σομαλή πρόσφυγας Σαντίγιε, θύμα βιασμού και βασανιστηρίων και με βαριά κατάθλιψη, αφού κατάφερε να ξεφύγει απ’ την κόλαση της πατρίδας της, βρέθηκε μέσω Πάτμου στο γκέτο της Ομόνοιας, δικάστηκε απ’ τα Ελληνικά δικαστήρια σε 7 μήνες φυλακή 4000 Ευρώ πρόστιμο και απέλαση και κλείστηκε στις γυναικείες φυλακές Θήβας.
Ήταν τυχερή που μπόρεσε να επικοινωνήσει με την αδελφή της που είναι Φιλανδή πολίτης μέλος του κόμματος των Πρασίνων και του Δημοτικού συμβουλίου του Ελσίνσκι η οποία την επισκέφτηκε στις φυλακές κι έμεινε άναυδη με τα προβλήματα των κρατουμένων γυναικών …
Υπάρχει εκεί και μια ακόμη 14χρονη Σομαλή και ποιος ξέρει πόσες άλλες τραγικές περιπτώσεις !!!

Από το άρθρο στα χτεσινά “NEA …” του φίλου Γκάτζι Καπλάνι …

3 σχόλια:

ATHENA είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΣΟΜΑΛΙΑΣ-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ!

H ΑΜΠΤΘΑ ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΠΟΣΤ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ
ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ


αγαπημένο μου θεουλίνι, οι φυλακές βγάζουν άντρες δασκάλους, και γυναίκες που τις προορίζουν για πόρνες.
κοινωνία ώρα μηδέν, εδώ και πολύ πολύ καιρό.

όταν ζούσε η μάνα μου, ήταν σε μια οργάνωση που πήγαινε στα λεγόμενα αναμορφωτήρια. η θέση ήταν η εξής: μια μαμά, σαν τη δικιά μου, ζευγάρωνε με ένα από τα κορίτσια: πήγαιναν κάθε βδομάδα εκεί με πούλμαν, και η κάθε μαμά ήταν η 'φίλη' ενός συγκεκριμένου παιδιού.
το σωματείο αυτό είχε την άδεια και έβγαζε όλα μαζί τα παιδιά μαζί με τις μαμάδες, σε ένα κοινό απόγευμα, όπου κάτι έκαναν: ή τρώγανε μαζί, ή ετοίμαζαν μια γιορτή, ή κάτι άλλο.
έτσι, υπήρχε μια υποτυπώδης επικοινωνία με τον έξω κόσμο, που βοηθούσε και στην οικογενειακή συμφιλίωση.
όταν το 71 φύγαμε για το βέλγιο, το κοριτσάκι αυτό και η μητέρα μου είχαν αλληλογραφία. νομίζω πως θα ήταν καλό να υπάρχουν τέτοια, έστω κι αν μερικές φορές μπορεί να εμπλέκονται και άνθρωποι που ίσως να μην είναι άρτιοι κλπ. χρειάζονται τέτοιες πράξεις.

δεκαπέντε χρονών φυλακή...
μεγάλο σχολείο.
θανατηφόρο.

λυπάμαι.


ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΛΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΣ ΤΗΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ...

ATHENA είπε...

ΑΝΤΙΓΤΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Οι συνθήκες στη φυλακή ήταν τρομακτικές. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Η αδελφή μου ήταν πεινασμένη. Το φαγητό στη φυλακή ήταν ένα κομμάτι ψωμί το πρωί και ένα πιάτο φαγητό το βράδυ, που μερικές φορές περιλάμβανε χοιρινό, το οποίο οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε. Αναψυκτικά και έξτρα φαγητό έπρεπε να αγοράσει κανείς με δικά του χρήματα. Εάν δεν ήξερες ελληνικά ήταν δύσκολο να παραγγείλεις, εάν δεν είχες χρήματα ήταν αδύνατο. Χρειάζεσαι χρήματα για να αγοράσεις οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, ακόμα και παπούτσια τα οποία κατάσχουν οι φύλακες όταν οι υπόδικοι φτάνουν στην φυλακή. Οι συνθήκες είναι πρωτόγονες. Στην κουζίνα δεν υπάρχουν σκεύη. Το τσάι πρέπει να το πιεις με παλιά κουτάκια αναψυκτικών. Νερό δεν υπάρχει συνέχεια, αλλά ούτε απόθεμα μπορείς να έχεις γιατί δεν υπάρχουν δοχεία. Έκανε τόσο κρύο που η αδελφή μου έτρεμε και μου ζήτησε να της φέρω ζεστές ζακέτες. Όταν τις έφερα δεν τις επέτρεψαν. Λυπήθηκα τα μικρά παιδάκια που είδα στη φυλακή και έφερα μαζί μου και μερικά παιχνιδάκια. Ούτε αυτά τα επέτρεψαν. Δεν καταλαβαίνω, αφού η φυλακή δεν εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες, γιατί δεν επιτρέπουν τουλάχιστον αυτά που φέρνουν συγγενείς και φίλοι;

Side21 είπε...

Ευτυχώς που γίνονται
δεκτές οι προσφορές
του Xeblogarίσματος ...
Αυτό βέβαια δεν αρκεί, πρέπει άμεσα
να καλυτερέψουν οι συνθήκες σε όλες τις
φυλακές, να γίνουν "ανθρώπινες" ...
Θα προσπαθήσω αν και λίγο δύσκολο να
βρεθώ το Σάββατο του Λαζάρου ξανά στην
"Αυλή του Πέτρου", διαφορετικά θα βρώ
τρόπο να στείλω τη συμμετοχή μου ...
Καλή δύναμη σε όλους ...