Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Για τη Χριστίνα Κυριμοπούλου.

Κείμενο υπογραφών


«Κανένα παιδί να μη στερείται την ελευθερία του/της κατά τρόπο παράνομο ή αυθαίρετο. Η σύλληψη, κράτηση ή φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να είναι σύμφωνη με το νόμο, να μην αποτελεί παρά ένα έσχατο μέτρο και να είναι της μικρότερης δυνατής χρονικής διάρκειας» [Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρθρο 37, εδ. β’]


Στις γυναικείες φυλακές Θηβών κρατείται από τα 15 της χρόνια η 20χρονη σήμερα τσιγγάνα Χριστίνα Κυριμοπούλου που εκτίει ποινή 8 ετών για κλοπές που διέπραξε παιδί ακόμα, σε ηλικία 14 ετών, με αποκομμένους οικογενειακούς δεσμούς και στήριξη. Τα προβλήματα που βίωνε ήδη πριν την επαφή της με το ποινικό σύστημα και τα οποία επιβάρυνε ο εγκλεισμός, σε συνδυασμό με την τοξικοεξάρτησή της, την έχουν οδηγήσει σε επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας, σε πληγές που εγγράφονται ανεξίτηλα στο κορμί και την ψυχή της.

Η τελευταία φορά που εξετάστηκε σε νοσοκομείο ήταν το 2003 στο Νταού Πεντέλης όπου και της παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια ενώ και η κοινωνική επιμελήτρια του δικαστηρίου ανηλίκων έχει κάνει αίτηση να μεταφερθεί σε κατάλληλο περιβάλλον, προκειμένου να λάβει εκ νέου την απαραίτητη ιατρική και ψυχιατρική φροντίδα. Καθώς η διοίκηση των φυλακών δεν προέβη σε καμία ενέργεια, όλα δείχνουν ότι ο «σωφρονισμός» της νεαρής Χριστίνας Κυριμοπούλου θα επιτευχθεί δια της «τελικής λύσης», καθώς οι αυτοτραυματισμοί και οι απόπειρες αυτοκτονίας συνεχίζονται, επισύροντας πειθαρχικές τιμωρίες οι οποίες αθροίζονται στην ποινή που εκτίει. Η τελευταία απόπειρα που έκανε το περασμένο σαββατοκύριακο, όταν έμαθε για μια ακόμα καταδίκη που της είχε επιβληθεί ερήμην, της στέρησε οριστικά την δυνατότητα για την υφ’ όρον απόλυση, που θα την έβγαζε τις επόμενες ημέρες από τη φυλακή: Το Συμβούλιο της Φυλακής αποφάσισε να μην επιτρέψει την υφ’ όρων απόλυσή της και διέταξε τη μεταγωγή της σ’ άλλη φυλακή.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, πιστεύουμε:

Η νομοθετική ρύθμιση της στερητικής της ελευθερίας ποινής, δεν τοποθετεί τον κρατούμενο εκτός της προστασίας του Δικαίου. Οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να έχουν δικαιώματα, έχουν το δικαίωμα να μην εκτίθενται σε συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή ή την σωματική τους ακεραιότητα.

Η παράταση του εγκλεισμού της Χριστίνας Κυριμοπούλου ισοδυναμεί με θανατική ποινή. Η αποτυχία της «σωφρονιστικής επιχείρησης», η οποία διέλυσε τον ψυχικό της κόσμο, θα την οδηγήσει μοιραία στο θάνατο, μέσα από ένα ακόμα «πειθαρχικό παράπτωμα», για το οποίο δεν θα υπάρχει πια η δυνατότητα να επιβληθεί «πειθαρχική ποινή».

Ζητάμε:

Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την άμεση αποφυλάκιση της Χριστίνας Κυριμοπούλου, πριν αθροιστεί κι αυτή στις «παράπλευρες απώλειες» ενός σωφρονιστικού συστήματος που ομνύει στην αποτυχία του

Υπογράφουμε με e-mail στο
christina_kyrimopoulou@yahoo.gr

Γράφουμε όνομα, επάγγελμα, περιοχή.2 σχόλια:

Eva Stamou είπε...

Πολύ θλιβερή η ιστορία της Χριστίνας και η κατάσταση των φυλακών στη χώρα μας. Υπάρχουν Στέβη μου τόσοι άνεργοι ψυχολόγοι που είναι να απορεί κανείς όταν κρατικοί φορείς παραπονούνται για την έλλειψη κοινωνικών λειτουργών και ανθρώπων για να στελεχώσουν τον χώρο της ψυχικής υγείας. Άνθρωποι σαν την Χριστίνα χρειάζονται καθημερινή ψυχολογική υποστήριξη για να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες που δυστυχώς πολύ συχνά τους δημιουργεί η ίδια η πολιτεία και η δική μας αδιαφορία.

Καιρό έχουμε να τα πούμε Στέβη. Ελπίζω να είσαι καλά. Πέρασα να πως ένα γεια και να μάθω νέα σου. Δουλεύεις πάνω σε κάτι καινούριο αυτή την περίοδο;

Πολλά φιλιά,
Εύα

panoptis είπε...

εχθες 16-7 πήγαμε πράγματα στις φυλακές θηβών.

εγώ
η δεσποινα
η αλεξανδρα
και
η τατιανα.

πολλά πράγματα και πολύ χρήσιμα όλα.

ελπίζω για τις 2 νέες επισκέπτριες να ήταν καλά.

πάντως ήταν η πιο πετυχημένη, από άποψη ποσοτητας πραγμάτων αποστολή που έχουμε κάνειθ.


ήταν η 7η αποστολή παιδιά!!!!!!!!!

καλή συνεχεια σε όλους και σε όλες!!!


(όσο για την χριστίνα, έχω κάποιες αντιρήσεις με το θεμα τών υπογραφών...ή καλύτερα, κάποιες αμφιβολίες)