Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Έβδομη εκστρατεία


" 'Ελα από δώ...
Εδώ, που δεν υπάρχουν εξώστες στον ήλιο.-
Εδώ, που φτάνει η μυρωδιά της ζωής απέξω -αχνά-
και μας σπάει τα ρουθούνια-
Εδώ, που μικρά-αναμάρτητα παιδάκια, κίτρινα αμπελόφυλλα,
έχουν μαγκωθεί στο μαυρισμένο νυχάκι της νύχτας,
Εδώ, που η ελπίδα του αύριο, φλούδα ζαρωμένου
μανταρινιού, κολυμπά σε λασπόνερα,

Εδώ, που ψυχούλες-νήπια, ξεφυλλίζουν μες τα κελιά
όνειρα..."


Στις αρχές του χρόνου, η Γωγώ Παπαργυρίου, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών, μας είχε στείλει αυτό το ποίημα και μας συντάραξε όλους.
Δεν ξέρω άν η γυναίκα αυτή παραμένει ακόμη στη φυλακή. Το κάλεσμά της όμως, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Δεκάδες έγκλειστα μωρά και εκατοντάδες γυναίκες εντελώς άπορες και αβοήθητες, βιώνουν με επώδυνο τρόπο, καθημερινά, την ακαμψία των δικαστικών αρχών, την αναλγησία των κοινωνικών φορέων, την ανυπαρξία του κράτους πρόνοιας και το χειρότερο όλων-την αδιαφορία των συνανθρώπων τους.

Για τη Γωγώ και κάθε άλλη ανώνυμη "Γωγώ" που μου φωνάζει -ψιθυριστά- "Έλα από 'δώ", για τα μωράκια που το μόνο σπίτι που γνώρισαν στη σύντομη ζωή τους, ήταν ένα ψυχρό κελί, για τους φυλακισμένους παρίες ενός κόσμου σε αφασία, λέω να πάω.

Το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, λέω να πάω στο καφενείο "Τριφασικό", στην έβδομη εκστρατεία των Ξεμπλογκίστας.
Θά΄θελα να ξαναδώ όλους τους παλιούς, καλούς φίλους του Ξεμπλογκαρίσματος, μα κι άλλους τόσους καινούριους. Θά΄θελα να μαζέψουμε ένα βουνό από πράγματα, που θα ανακουφίσουν για λίγο αυτές τις βασανισμένες ψυχές. Θα ΄θελα να δώ την αλληλεγγύη και την συντροφικότητα, να γίνονται πράξη-όχι κούφιο ευχολόγιο.

Τί μαζεύουμε:
Για τα παιδάκια: Πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες για μωρά, πούδρες, λαδάκια, αφρόλουτρα, σαμπουάν, παιδικές μπατονέτες, μπιμπερό, πιπίλες, σεντονάκια, κουβέρτούλες, παιχνίδια, ρούχα και παπουτσάκια για παιδιά μέχρι τριών ετών, βρεφικές τροφές, γάλατα κ.ο.κ

Για τις γυναίκες: Σαπούνια, σαμπουάν, σερβιέτες, άνετα και ζεστά ρούχα (πχ φόρμες, φούτερ, πουλόβερ, κάλτσες), εσώρουχα, παντόφλες, τσιγάρα, τηλεκάρτες, υγρά καθαρισμού γενικής χρήσης (πχ. χλωρίνες, απολυμαντικά κλπ), βιβλία και περιοδικά (ελληνικά και ξενόγλωσσα) κ.ο.κ

Το "Τριφασικό" βρίσκεται στην οδό Σφακτηρίας, στον Κεραμεικό. Την οδό Σφακτηρίας την συναντάμε να τέμνει το τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς : Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλαταιών, Λεωνίδου και Σαλαμίνος.

Ελάτε και 'σείς.
Ελάτε από ΄δώ...

12 σχόλια:

manetarius είπε...

Θα προσπαθήσουμε να είμαστε εκεί! :)

Despoina Chatzipavlidou είπε...

συνεχίζουμε όλοι εμείς οι "ξεμπλογκίστας". προωθούμε την συνάντησή μας σε φίλους blogger ή μη, φέρνουμε ιδέες και θέματα για να τα συζητήσουμε. . .
φιλιά

Theogr ο κηπουρός είπε...

Τριφασική συνάντηση λοιπόν. Θα χαρώ να σας ξαναδώ ΟΛΟΥΣ

------ είπε...

Ενταξει παιδια ...θ`αρχισω να το λεω στην εκπομπή απο την αλλη βδομαδα.

ceralex είπε...

Ελπίζω με χαμόγελα να ανταμώσουμε πάλι όλοι μαζί.

Ωραία ανάρτηση trip.
Ας δώσουμε σημασία στην ουσία, με λόγια απλά και με πράξεις ανθρώπινες.

Να είστε όλοι καλά, θα τα πούμε...τριφασικά.

Pastaflora είπε...

Ανυπομονώ!

Αόρατη Μελάνη είπε...

Δυστυχώς μου είναι τελείως αδύνατον να έρθω! Έχω μια άλλη σημαντική συνάντηση που δεν μπορώ να αναβάλλω και δεν εξαρτάται από εμένα.

Έχω όμως συγκεντρώσει αρκετά πράγματα (2 κούτες βιβλία, και 1 ή 2 κούτες ρούχα και παιχνίδια), μεταξύ άλλων και έναν Η/Υ (ίσως και δύο). Θα μπορούσα να τα φέρω στην συνάντηση; Ή πρέπει να τα πάω κατευθείαν στην αποθήκη που τα συκγεντρώνετε;

Side21 είπε...

Λίγο δύσκολο ...
να βρεθώ Αθήνα
εκείνες τις μέρες μετά λύπης μου.
Θα προσπαθήσω να στείλω τη συνεισφορά μου ...
Φιλιά σε όλους ...

κόκκινο μπαλόνι είπε...

δυστυχώς τόσο νωρίς μου φαίνεται δύσκολο...αλλά μπορεί και να τα καταφέρω!
Η συνεισφορά πάντως κάπως θα φτάσει...με ή χωρίς εμένα!

Αόρατη Μελάνη είπε...

Τελικά τα πράγματα τα πήγα στην αποθήκη στον Ασπρόπυργο.

Θα έρθω στην συνάντηση, αλλά μόνο για λίγη ώρα, ίσα ίσα να σας γνωρίσω. Άλλωστε δεν είμαι ενεργό μέλος, απλώς συνεισφέρω όσο μπορώ σε είδος.

Τα λέμε!

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε μαζέψει κάποια πράγματα,έρχονται από βορρά.θα σταλούν αύριο στις αρχές της βδομάδας λογικά θα φτάσουν,ευχόμαστε να σας προλάβουμε.
Μπράβο ρε παιδιά,τα λόγια μας είναι λίγα...
dim+svavs

Despoina Chatzipavlidou είπε...

αόρατη μελάνη σε ευχαριστούμε ! τα δέματά σου είναι ασφαλή :) στην αποθήκη και σύντομα θα έχουν παρέα !

ευχαριστούμε dim+svavs..........