Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010
Ευχές!
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Ενα φορτηγό πράγματα!
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010
Εγκαίνια για το γήπεδο βόλλεϊ
Αναδημοσίευση από το blog kkgeth
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010
Το μπαζάρ των Δρόμων Ζωής
- Οργάνωση ομάδων γυναικών για μαθήματα κομμωτικής, μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής, κοπτικής-ραπτικής κ.λ.π.
- Ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά, ειδικά μαθήματα σε αναλφάβητα παιδιά (με την εμπειρία και καθοδήγηση παλαιοτέρων εθελοντών του Κέντρου).
- Θεατρικό Παιχνίδι, Κουκλοθέατρο, Χειροτεχνίες, Εργαστήρι Πηλού, Μουσική, Μαγειρική, Αθλητισμός, Χορός.
- Συμμετοχή στην «Φροντίδα», την ομάδα στήριξης οικογενειών των Δρόμων Ζωής.
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010
Σας ευχαριστούμε πολύ!
Οκτώ το πρωί: ραντεβού για να φορτώσουμε και να στήσουμε το μπαζάρ σε χρόνο ρεκόρ: βιβλία, μικροαντικείμενα, ρούχα, το υπέροχο λάδι και τα τσίπουρα του Απόστολου, τα χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα κεραμικά της Αλεξάνδρας, τα κεριά της Μελίνας, τα μάφιν της Αλεξάνδρας και μια σειρά από έργα των γυναικών που κρατούνται στον Ελεώνα....
Έντεκα το βράδυ: το μπαζάρ έχει τελειώσει, τα πράγματα πακετάρονται και πάνε στην αποθήκη που έχει στην κυριολεξία φρακάρει από τις προσφορές που έφταναν όλη την ημέρα. Ο απολογισμός κάτι παραπάνω από θετικός: παρά την οικονομική κρίση και τη μια μέρα που κράτησε το μπαζάρ, εισπρακτικά κινηθήκαμε κοντά στα περσινά επίπεδα, ενώ γύρω στα 300 ευρώ μαζεύτηκαν από τα έργα των φυλακισμένων τα οποία θα παραδοθούν στις ίδιες. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι αυξήθηκε ο κόσμος που μας επισκέφθηκε και κυρίως ο κόσμος που θέλει να στηρίξει τις γυναίκες στις φυλακές.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές μας, στην Ελένη που μας παραχώρησε για μια ακόμα φορά το Cabaret Voltaire, σε όσους τόσο απλόχερα στήριξαν τη λαχειοφόρο μας... Και κυρίως ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που βοηθήσατε την προσπάθειά μας με τις προσφορές σας, την παρουσία σας, την καλή σας θέληση. Σε καιρούς δύσκολους, εγωιστικούς και ταραγμένους είναι τόσο σημαντικό να ξαναβρίσκουμε την ανθρωπιά μας!
Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010
ΣΤΙΣ 5/12 ΤΟ BAZAAR
για τα παιδιά κάτω των τριών ετών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρες τους και για τις άπορες των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα Θήβας
την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου ας μην λείψουμε από αυτή την προσπάθεια
όπως μας πληροφόρησαν οι κοινωνικοί λειτουργοί των φυλακών η κρίση έχει χτυπήσει και τις φυλακές. όλο και λιγότερη φτάνει εκεί η βοήθεια...
είναι σημαντική λοιπόν η παρουσία και η συμμετοχή όλων μας
ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει... οι ανάγκες είναι πολλές πχ.:
- Μπορείτε να φέρετε στον χώρο του bazaar, βιβλία, ρούχα, αντικείμενα διακόσμησης ή ότι άλλο πιστεύεται ότι είναι άξιο προς πώληση...
- Μπορείτε να μαζέψετε ζεστά και άνετα ρούχα, σεντόνια, πετσέτες, κουβέρτες για τις φυλακισμένες γυναίκες καθώς και ρούχα και παιχνίδια για τα μωρά παιδιά έως 3 ετών που ζουν στις φυλακές.
- Μπορείτε να αγοράσετε και να προσφέρετε πάνες, είδη καθαριότητας για παιδιά, σαμπουάν, σαπούνια, αφρόλουτρα, σερβιέτες, τηλεκάρτες για τις άπορες γυναίκες...
- Μπορείτε να έρθετε να γνωρίσετε την παρέα του ξεblogαρίσματος και να βοηθήσετε την ημέρα του bazaar...
επικοινωνήστε μαζί μας στο xeblogarisma@gmail.com για πληροφορίες σχετικά ή γίνεται μέλη του γκρουπ για να ενημερώνεστε για τις ανάγκες...
...........................
Ελάτε λοιπόν, την Κυριακή 5/12 στο Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30 στο Μεταξουργείο
από τις 11.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ.
Είδη δώρων, χειροποίητα αντικείμενα τέχνης, παραδοσιακά προϊόντα, βιβλία, cd και δίσκοι, παιχνίδια, κοσμήματα, ρούχα και πολλά άλλα, θα διατίθενται προς πώληση σε συμβολικές τιμές.
............................
και κάποια πράγματα για την ιστορία...
η προσπάθεια είναι συλλογική και ξεκίνησε από την ευαισθητοποίηση κάποιων blogger για τον εγκλεισμό μικρών παιδιών στις τότε γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους συναντήθηκαν και αποφάσισαν να βοηθήσουν
να φύγουν από τα pc τους και να διαθέσουν λίγο από τον χρόνο τους σε αυτά τα μωρά παιδιά.
έτσι οργανώθηκε η 1η αποστολή/εκστρατεία βοήθειας...
για τις ανάγκες ενημέρωσης του κόσμου φτιάχτηκε ένα ομαδικό blog που όλοι μαζί αποφασίσαμε να το ονομάσουμε xeblogarisma ακριβώς για να τονίσουμε την ανάγκη δράσης μακρυά από τις οθόνες του υπολογιστή και τα blogs μας...
ακολούθησε το 1ο πάρτυ μαζί με το 1ο mini bazaar
πολύς κόσμος βοήθησε με κάθε τρόπο... με πολύ ευαισθησία αλλά και πολύ κέφι !
Ακολούθησαν κι άλλες αποστολές/εκστρατείες, συναντήσεις, νέοι φίλοι ήρθαν και ενώθηκαν μαζί μας -bloggers και μη- ... άλλοι έφυγαν... νέες ανάγκες από τις φυλακές μας χτύπησαν την πόρτα πχ. η ανάγκη συλλογής βιβλίων για την βιβλιοθήκη των φυλακών που τώρα μεταστεγάστηκαν στον Ελαιώνα της Θήβας και οι ανάγκες των άπορων φυλακισμένων γυναικών...
Για την οικονομική υποστήριξη οργανώθηκε το επόμενο bazaar/party αυτή την φορά Χριστουγεννιάτικο και στην αγορά της Κυψέλης, όπου συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος, μέσα σε μια Αθήνα που καιγόταν μετά την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου
μετά ήρθαν οι απόκριες
και ξανά ... (μετά από διαρκείς αποστολές ειδών 1ης ανάγκης ακόμα και σε περιόδους που όλοι ξεχνάμε αυτούς που έχουν ανάγκη πχ. καλοκαίρι).... αυτή την φορά στο Cabaret Voltaire μαζί με μια σειρά εκδηλώσεων.....
το Πασχαλινό μας bazaar........
το πάρτυ για να ξεφύγουμε από την μίζερη καθημερινότητα και να έρθουν κοντά μας και νέοι φίλοι, άνθρωποι με διάθεση να προσφέρουν ........
και συνεχίζουμε με πολύ χαρά και αισιοδοξία μέσα στους απαισιόδοξους καιρούς μας
να βάζουμε ένα λιθαράκι (όσο το κράτος αδιαφορεί) ώστε να αποκτήσουν οι φυλακισμένες
γυναίκες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και τα μωρά παιδιά ένα πιο άνετο και "ζεστό" περιβάλλον... με την ευχή να βρεθεί λύση και να σταματήσει ο εγκλεισμός τους στις φυλακές.
.
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
Έκθεση με έργα κρατουμένων
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010
Ο ουρανός χωρίς κάγκελα...
Πριν από τρία χρόνια καταδικάστηκε πρωτοδίκως δύο φορές σε ισόβια, αλλά επειδή θεωρεί ότι το «πνεύμα δεν φυλακίζεται», φέτος βρήκε το σθένος να δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις και κατάφερε να περάσει στα ΤΕΙ. Πρόκειται για την 30χρονη Γεωργία, μητέρα ενός τετράχρονου αγοριού, έγκλειστη στις γυναικείες φυλακές στον Ελεώνα Θηβών.
Οπως λέει η ίδια, στο «Εθνος» «την πήγαιναν να δώσει εξετάσεις με χειροπέδες στα χέρια», όμως «η μεγάλη δύναμη ψυχής» που είχε και «η εικόνα του γιου της» τη βοήθησαν να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Ηδη συμπληρώνει το πρώτο εξάμηνο σπουδών στα ΤΕΙ Φλώρινας, όπου πέρασε στο Τμήμα Εμπορικού και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων. Επειδή είναι έγκλειστη, οι σπουδές της γίνονται διά αλληλογραφίας.
Η «επικοινωνία» με το συγκεκριμένο ΤΕΙ γίνεται μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας (που φρόντισε ακόμη και για την εγγραφή της), αλλά και με τη βοήθεια των καθηγητών του σχολείου της φυλακής.
Διαβάζει τα μαθήματά της σε έναν θάλαμο στον οποίο συμβιώνει με άλλες... 13 συγκρατούμενές της και για να «μπορέσει να συγκεντρωθεί στη μελέτη της, βάζει γουόκμαν στα αυτιά».
Η Γεωργία καταδικάστηκε το 2007 με την παραπάνω ποινή για συναυτουργία σε ληστείες που διαπράχθηκαν (σύμφωνα με το κατηγορητήριο) με «ιδιαίτερη σκληρότητα», αλλά και για σειρά κλοπών. Η ίδια ποινή στην υπόθεση βαρύνει και τον σύζυγο (και πατέρα του παιδιού της) που είναι έγκλειστος στις φυλακές Μαλανδρίνου. Η δίκη τους (στην οποία κατηγορούνται άλλα δύο άτομα) εκκρεμεί στο Εφετείο. Με τον άντρα της παντρεύτηκαν το 2005 και τον επόμενο χρόνο απέκτησαν ένα αγοράκι, «το οποίο φροντίζει η μητέρα της». Τον γιο της δεν τον βλέπει από πέρυσι τον Νοέμβριο. Πήρε αυτή την απόφαση γιατί, όπως λέει, όταν τον έφερνε η μητέρα της και την έβλεπε, ο μικρός ήταν μέσα στην τρελή χαρά, αλλά όταν έφευγε, δεν μίλαγε σε κανέναν.
Πλέον μιλάει μαζί του μόνο στο τηλέφωνο, «γιατί δεν θέλει να έχει ο γιος της εικόνες από τη φυλακή». Η 30χρονη υποστηρίζει ότι είναι αθώα. Για το διάστημα που την κατηγορούν διατείνεται ότι «ήταν έγκυος 8-9 μηνών», ενώ προσθέτει με παράπονο ότι «η σύλληψή της έγινε αργότερα μέσα στο σπίτι της ενώ κρατούσε αγκαλιά το πιτσιρίκι της, που τότε ήταν δύο μηνών».
«Η επιτυχία μας δίνει δύναμη»
O κ. Κλήμης Πυρουνάκης, διευθυντής του σχολείου μέσα στον Ελεώνα Θηβών, Θεολόγος, δήλωσε:
«Η Γεωργία συμμετείχε με συνέπεια στα μαθήματα. Η σχέση που ανέπτυξε με τους καθηγητές ήταν πολύ δυνατή και εποικοδομητική και θα συνεχίσουμε να τη βοηθάμε. Η ίδια έθεσε όνειρα και στόχους. Η επιτυχία της μας έδωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση αλλά και τη βεβαιότητα ότι η συμμετοχή στη διδασκαλία του σχολείου της φυλακής οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα και ανοίγει νέους δρόμους».
- Ο εκ των συνηγόρων της, κ. Δημ. Γκαβέλας (ο άλλος συνήγορός της είναι ο κ. Αντ. Βγόντζας), δήλωσε: «Η αξιέπαινη προσπάθεια της Γεωργίας καταδεικνύει ότι η δύναμη της θέλησης και η πίστη στην αθώωσή της κατισχύουν οιασδήποτε αντιξοότητας»
Σύμφωνα με την αφήγησή της, «μετά το σοκ» που υπέστη από την ποινή σε βάρος της του πρωτόδικου δικαστηρίου, στην αρχή μονολογούσε γιατί να συμβεί αυτή η αδικία σε εκείνη. Στη συνέχεια «οι ώρες της φυλακής τής φαίνονταν ατέλειωτες» και αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της για να «αποκτήσει η ζωή της έναν διαφορετικό σκοπό». Ετσι στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που υπάρχει μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού πήγε στην Α’ Λυκείου, την οποία ολοκλήρωσε στο σχολείο μέσα στον Ελεώνα Θηβών (όπου μετήχθη στη συνέχεια). Φέτος αποφάσισε να δώσει Πανελλαδικές.
Εδωσε τα πέντε μαθήματα για τις εξετάσεις αυτές στο 3ο Λύκειο της Θήβας. Η επιβράβευση ήλθε με την επιτυχία στα ΤΕΙ.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια, όπως η ίδια τονίζει, είχε την «πολύτιμη βοήθεια» της κ. Αννας Μουτάφη και του κ. Νίκου Λαγανά, που είναι στην κοινωνική υπηρεσία της φυλακής. Επίσης η ίδια απευθύνει «ένα μεγάλο ευχαριστώ» στους διευθυντές των σχολείων των φυλακών στον Ελεώνα Θηβών και στον Κορυδαλλό κ. Κλήμη Πυρουνάκη και Γ. Ζουγανέλη αντίστοιχα αλλά και στους καθηγητές της.
Θεωρεί ότι «με το διάβασμα ανοίγει το μυαλό».
Οπως μας λέει «το όνειρο της ζωής της είναι πλέον να αθωωθεί και να ολοκληρώσει τις σπουδές της, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τον γιο της στα μαθήματά του».
Η Γεωργία μέσα στη φυλακή εργάζεται «στα ψυγεία και στην αποθήκευση των τροφίμων». Της λείπει πολύ «να δει τον ουρανό χωρίς κάγκελα»...
Στήριγμα μια συγκρατούμενη
Η Γεωργία μέσα στη φυλακή του Ελεώνα έκανε μια δυνατή φιλία, με τη Μαρίνα Λιτβίνοβα, κρατούμενη που πέρασε από τις πρώτες στη Νομική Αθηνών. Οπως λέει, «η μία έδινε δύναμη στην άλλη». Τα κατάφεραν και οι δύο. Η διαφορά είναι ότι η Μαρίνα αθωώθηκε, ενώ η Γεωργία έδωσε εξετάσεις και συνεχίζει τις σπουδές ενώ ήταν και παραμένει έγκλειστη...
*Αναδημοσίευση από το Έθνος.
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010
Από τις φυλακές στη Νομική
Από την πρώτη μέρα στη φυλακή έψαχνε τρόπους για να «δραπετεύει» από το κελί της. «Αρχισα να δουλεύω και να παρακολουθώ οποιαδήποτε δραστηριότητα γινόταν. Αυτό μου έδινε δύναμη για να μπορώ να αντέξω κυρίως την αβεβαιότητα που κυριαρχούσε στη ζωή μου. Δεν ήξερα πόσο θα έμενα. Ημουν ενάμιση χρόνο προφυλακισμένη και στην πρώτη δίκη καταδικάστηκα σε οκτώ χρόνια».
Θα είχα την ίδια συνέχεια αν αποφυλακιζόμουν και στο πρόσωπό μου είχα σημάδια από την κακή ζωή και τα δόντια μου μαύρα από τη χρήση των ναρκωτικών;
ΠΗΓΗ : http://www.tanea.gr/
ZΩΗ ΛΙΑΚΑ
Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Ψωνίζοντας έξυπνα
Στον καιρό της κρίσης, μία από τις γραμμές άμυνας για να εξοικονομήσει κανείς χρήματα από τις αγορές σε σούπερ μάρκετ είναι να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια αλυσίδα είναι η πιο συμφέρουσα για τα αγαθά που πρόκειται να αγοράσει. Και πλέον στο Διαδίκτυο υπάρχει ένα αποτελεσματικό εργαλείο γι’ αυτό τον σκοπό: το (νέο) Παρατηρητήριο Τιμών (www. e-prices. gr) του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μία ιντερνετική πλατφόρμα που περιέχει στοιχεία για 1.500 προϊόντα σε 1.000 σημεία πώλησης. Αν και βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, η πλατφόρμα επιτρέπει ήδη στον χρήστη να προϋπολογίσει πόσο ακριβώς θα κοστίσουν τα ψώνια του και πού θα τα βρει στην καλύτερη τιμή.
Αλλωστε, ο χρήστης το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να πληκτρολογήσει την κατηγορία κάθε αγαθού (π. χ. γάλα, ζυμαρικά, καφές) και, από τη λίστα που θα εμφανίσει η πλατφόρμα, να διαλέξει την επιθυμητή μάρκα προϊόντος και να την προσθέσει στο «εικονικό καλάθι» του, το οποίο φαίνεται στο διπλανό παράθυρο. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μέχρις ότου το «καλάθι» να περιέχει όλα τα είδη που πρόκειται να ψωνίσει, στη συνέχεια θα πρέπει να προσδιορίσει τα σημεία πώλησης στα οποία θα γίνει η σύγκριση, επιλέγοντας τα καταστήματα της περιοχής που τον ενδιαφέρουν. Ετσι, αφού η πλατφόρμα διαθέτει πλέον τα απαραίτητα στοιχεία, θα δημιουργήσει έναν συγκεντρωτικό πίνακα με το συνολικό κόστος ανά κατάστημα για όλα τα αγαθά του «καλαθιού».
Αν και στην παρούσα μορφή του το e-prices «ανέβηκε» στο Ιντερνετ πριν από μερικές ημέρες, στην πραγματικότητα το Παρατηρητήριο Τιμών λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες – με έναν τρόπο όμως που αποθάρρυνε τον χρήστη από το να την αξιοποιήσει. ...
Επομένως, στη νέα εκδοχή του ιστότοπου η ύπαρξη του «εικονικού καλαθιού» επιτρέπει την άμεση αντιπαραβολή του ποσού που θα πλήρωνε κανείς στα πλησιέστερα καταστήματα για όλα τα ψώνια του. Και όχι μόνον αυτό· ο χρήστης μπορεί επίσης να εκτυπώσει το «καλάθι» του ή να το αποθηκεύσει, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά να το δημιουργεί από την αρχή. Ετσι, έχει ήδη διπλασιαστεί η επισκεψιμότητα του e-prices, τη στιγμή που το υπουργείο σκέφτεται ήδη αρκετές βελτιώσεις για να το κάνει ακόμη πιο λειτουργικό.
Η ανάρτηση του νέου e-prices συνέπεσε χρονικά με την έναρξη λειτουργίας του Shop & Save (www. shopnsave. gr), μιας «μηχανής σύγκρισης τιμών σε βασικά είδη κατανάλωσης», όπως λέει στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Περρός από την εταιρεία Hyper Center που ανέπτυξε την ιστοσελίδα. Το Shop & Save επιτρέπει κι αυτό την αντιπαραβολή του κόστους για ολόκληρες λίστες προϊόντων, ενώ κάποιοι καταναλωτές θα το βρουν πιο φιλικό στη χρήση, αφού η δημιουργία του «καλαθιού» γίνεται μέσω των καταλόγων που υπάρχουν στην αρχική σελίδα του site.
Στην ίδια σελίδα αναρτώνται επίσης αυτοματοποιημένα προϊόντα που το λογισμικό εντοπίζει να πωλούνται σε κάποιο συγκεκριμένο κατάστημα σημαντικά φθηνότερα από τον μέσο όρο στην αγορά. Τα σχετικά στοιχεία ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από τιμοληψίες που πραγματοποιούνται σε υποκαταστήματα έξι μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Στο μέλλον η εταιρεία θέλει να συμπεριλάβει και σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται σε τοπικές αγορές. «Ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργήσουμε μέσα από το Shop & Save μία online κοινότητα καταναλωτών, όπου κάθε χρήστης θα μπορεί παράλληλα να γράψει ελεύθερα τα σχόλιά του», προσθέτει στην «Κ» ο κ. Περρός. Η χρήση του σάιτ είναι δωρεάν, ενώ η Hyper Center προσδοκά σε έσοδα κυρίως από τις online διαφημίσεις που θα προσελκύσει.
Αναζήτηση για όλα τα γούσταΑκόμη και στην Ελλάδα, οι μηχανές αντιπαραβολής τιμών για τα είδη σούπερ μάρκετ έρχονται να προστεθούν σε πολλές ανάλογες ιντερνετικές εφαρμογές, οι οποίες εντοπίζουν τις φθηνότερες επιλογές από μια μεγάλη κατηγορία καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Οπως για παράδειγμα τα skroutz.gr, tzampaman.gr, myshopper.gr, eprice.gr, τα οποία εμφανίζουν τις τιμές από online καταστήματα. Από την άλλη, τα moneyexpert.gr και lostinmarket.gr περιλαμβάνουν επίσης συγκρίσεις τιμών για διάφορα τραπεζικά προϊόντα, αλλά και για συμβόλαια κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Επίσης, στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης (www.fuelprices.gr) μπορεί να βρει κανείς τα φθηνότερα πρατήρια βενζίνης, όπως επίσης και στο gaprices.gr, στο οποίο η ενημέρωση των τιμών γίνεται από τους ίδιους τους χρήστες του.
Εκεί πάντως όπου παρατηρείται πραγματική έκρηξη στα «ψαχτήρια» οικονομικότερων προσφορών είναι στον τομέα του τουρισμού και των ταξιδιών. Κατ’ αρχάς με τα airtickets.gr, pamediakopes.gr και travelplanet24.com. Στις συγκρίσεις τιμών ξενοδοχείων είναι επικεντρωμένα τα trivago.gr, allabouthotels.gr, hotels4u.gr, megatravel.gr, για τουριστικά καταλύματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Αναδημοσίευση από την Καθημερινή.
Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010
Αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνας
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010
H αφίσα του μπαζάρ μας
Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Γιώργο που έφτιαξε αυτή την όμορφη αφίσα...
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010
Μην το πετάτε!
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2105239465 και 2105246516, e-mail: kyada@otenet.gr
ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1, Τ.Κ. 105 53 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 3314334 - 210 3378412 - 2103816886
ΦΑΞ:210 3314334
Mαγαζί μεταχειρισμένων: Φειδίου 14-16 106 78 Αθήνα
Tηλ/Fax: 210 3816886
SKOROS
Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, έναν χώρο ανταλλαγής και αλληλεγγύης.
Ξαναδίνουμε αξία, προσφέρουμε πράγματα αχρησιμοποίητα αλλά όχι άχρηστα.
Χωρίς τιμή (γιατί άλλο αξία και άλλο τιμή), χωρίς χρήματα.
Χωρίς να χρειάζεται να φέρουμε κάτι για να πάρουμε κάτι άλλο.
Μόνος όρος: να χρησιμοποιήσουμε αυτό που θα πάρουμε.
Ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή 17:30 22:30
Σάββατο 11:30 15:00
Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, ένα χώρο αλληλεγγύης.
Στο website μπορεί να βρει κανείς διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται.
Εξάλλου, όπως λένε και οι δημιουργοί του xariseto.gr, "Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ντροπή ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος , είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ανακύκλωσης! www.xariseto.gr
Ένα τηλέφωνο στην υπηρεσία καθαριότητας του Δημοτικού Διαμερίσματος που ανήκουμε ή στο 1960 της Δ/νσης Καθαριότητας ή στο 1595 της Γραμμής του Δημότη, αρκεί ώστε να διευκρινιστεί η ώρα που μπορούμε να βγάλουμε το ογκώδες αντικείμενο που επιθυμούμε να απορρίψουμε.
Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010
Οι φυλακές Θήβας στο διαδίκτυο
Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010
Δημιουργίες μέσα από τις φυλακές
Οταν ο εγκλεισμός... τέχνας κατεργάζεται, τότε μπορεί να μετατρέψει τη μοναξιά και την απραξία του κρατουμένου σε καλλιτεχνικές δημιουργίες με εργαλεία μία... τηλεκάρτα, ένα αλουμινένιο φύλλο καπάκι του καφέ, έναν στυλό χωρίς μύτη, καλαμάκια από σουβλάκια, αλλά και σπασμένες πέτρες από την αυλή της φυλακής. Πρόκειται για έργα δύο κρατούμενων μαθητών του 3ου σχολείου δεύτερης ευκαιρίας, το οποίο λειτουργεί μέσα στις φυλακές των Διαβατών Θεσσαλονίκης.
Ο πρώτος είναι 40χρονος και δημιουργεί χαρακτικά για τα οποία έχει χρησιμοποιήσει ως "πρώτες ύλες" κοινά, ευτελή υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Ο δεύτερος είναι νεαρός και δημιουργεί ζωγραφιές με μολύβι για να περάσει το αισιόδοξο μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξει "φωτεινή αλλαγή" σε μια προηγούμενη σκοτεινή στάση ζωής.
Μ' αυτό τον τρόπο οι δύο έγκλειστοι μαθητές βρήκαν διέξοδο και "επικοινωνία" με τον έξω κόσμο. Τα χαρακτικά και οι ζωγραφιές τους βγήκαν από την κλειστή φυλακή και εκτίθενται από τις 25 Οκτωβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίου στην αίθουσα Τέχνης του Ε' δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση των έργων των δύο μαθητών έγινε πραγματικότητα ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε αρμοδίως (και έγινε δεκτό) η κ. Φιλιώ Μαρινοπούλου, διευθύντρια του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας της φυλακής Διαβατών, μαθηματικός, με τη σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης του εν λόγω καταστήματος κράτησης. Οπως είπε στο "Εθνος" η κ. Μαρινοπούλου "οι μαθητές- κρατούμενοι μέσω των δημιουργιών τους καταφέρνουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους μέσα στη φυλακή". Η ίδια προσθέτει: "Η θέση και η φιλοσοφία που διέπει αυτό το σχολείο είναι να μη δίνουμε απλώς γνώσεις, αλλά την ευκαιρία στον έγκλειστο μαθητή να ξεδιπλώσει και να αναπτύξει τις δεξιότητές του, αλλά και να νιώσει τη χαρά της δημιουργίας".Τα έργα των δύο μαθητών- κρατουμένων πωλούνται, αλλά "οι ίδιοι δεν το θεωρούν απαραίτητο, καθώς έτσι εκφράζουν αυτό που νιώθουν βαθιά μέσα τους", τόνισε η διευθύντρια του σχολείου.
Ο χαράκτης: Δημιουργεί θησαυρούς μέσα από σκουπίδια
Ο Α. -όπως τον περιγράφει η κ. Μαρινοπούλου- χαράζει στο αλουμινένιο φύλλο - καπάκι του καφέ λουλούδια, πρόσωπα ιστορικά, αγιογραφίες. Τα εργαλεία του είναι η χρυσή λωρίδα που τυλίγει το πακέτο των τσιγάρων, μία τηλεκάρτα και στυλό χωρίς μύτη και οι κορνίζες των έργων του φτιαγμένες με καλαμάκια από σουβλάκια αλλά και σπασμένες πέτρες από την αυλή της φυλακής. Η χαρακτική τον βοηθά να ξεφεύγει από το περιβάλλον της φυλακής. Ως χαρακτήρας είναι ήρεμος, ευγενικός και χαμηλών τόνων. Οταν η ίδια τον ρώτησε "τι θέλει να μεταφέρει στους επισκέπτες της έκθεσης" ο μαθητής τής απάντησε σεμνά: "Τους ευχαριστώ που οι δημιουργίες μου είναι εκεί. Αυτό με τιμά". Η κ. Λένα Δημητριάδου, καθηγήτρια Αισθητικού Γραμματισμού και καθηγήτρια των δύο έγκλειστων κατά τον προηγούμενο χρόνο, αναφερόμενη στον Α. τον χαρακτηρίζει "εφευρετικό", καθώς "έχει χρησιμοποιήσει για τα χαρακτικά του υλικά μαζικά, απρόσωπα, τα οποία προορίζονταν για τα σκουπίδια. Ωστόσο εκείνος -προσθέτει- επαναδιαπραγματεύτηκε τη χρήση τους και δημιούργησε έργα με προσωπικότητα".
Ο ζωγράφος: «Πινελιές» για τις δύο όψεις της ζωής
Ο Ν. είναι ένα νέο παιδί με ιδιαίτερες ευαισθησίες, έξυπνος και αυτοδίδακτος ζωγράφος, όπως τον περιγράφει η διευθύντρια του σχολείου. Το έργο του αποτελείται από 18 σχέδια με μολύβι και θέμα: "Διάλεξε δρόμο". Οι ζωγραφιές του δείχνουν πρόσωπα μέσα από τη φωτεινή πλευρά της ζωής (έρωτας, οικογένεια, φιλία, ομορφιά, επιστήμη) αλλά και από τη σκοτεινή (φυλακή, πόνος, ναρκωτικά, εγκατάλειψη). Οταν η κ. Φ. Μαρινοπούλου τον ρώτησε τι "να μεταφέρει εξ ονόματός του στους παρευρισκόμενους το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης", η απάντησή του ήταν: "Εύχομαι πάντα να είναι φωτεινός ο δρόμος στη ζωή τους".
Αναδημοσίευση από το Έθνος.
Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010
14η αποστολή αγάπης
Συναντήσαμε τον Κλήμη Πηρουνάκη, το διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και μιλήσαμε μαζί του για το εξαιρετικό έργο που προσφέρει το σχολείο: ένα παράθυρο ελπίδας, μια γέφυρα με τον κόσμο. Όπως μας είπε δεν υπάρχει ούτε μια απόφοιτή του που να υποτροπίασε και να ξαναγύρισε στις φυλακές. Κι αυτό λέει πολλά.
Όμως όπως μας τόνισε πολλές φορές είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ψυχίατρος σε καθημερινή βάση στις φυλακές. Κάτι ναι μεν αυτονόητο, αλλά που δυστυχώς αποτελεί άλλο ένα τρωτό σημείο του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος.
Τώρα, συζητώντας με την κοινωνική λειτουργό, συνειδητοποιήσαμε ότι η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της κι εδώ. Εκτός από τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, έχει πέσει κατακόρυφα και η προσφορά ειδών και χρημάτων από ιδιώτες. Σημειώστε λοιπόν ότι υπάρχει ΑΜΕΣΗ ανάγκη για είδη όπως χαρτιά τουαλέτας, αφρόλουτρα και γενικότερα είδη προσωπικής υγιεινής, σεντόνια, πετσέτες και τηλεκάρτες. Ειδικά για τις τηλεκάρτες οι ελλείψεις είναι τραγικές από τον Ιούλιο και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η διακοπή της επικοινωνίας των κρατουμένων με τους δικούς τους. Αυτή τη στιγμή στις φυλακές Ελεώνα κρατούνται 350 περίπου γυναίκες και από αυτές οι 90 είναι άπορες.
Παιδιά, ας κάνουμε όλοι ό,τι καλύτερο μπορούμε...
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010
Μπαζάρ στις 5 Δεκεμβρίου
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010
Αυτή την Κυριακή η συνάντησή μας...
Ήρθε η ώρα λοιπόν, να συναντηθούμε και να οργανώσουμε
από κοντά τα επόμενα βήματά μας.
Αυτή την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα στο καφέ-μπαρ Capu στο Σύνταγμα, Λέκκα 14 μέσα στη στοά, θα μαζευτούμε οι παλιοί και καινούργιοι φίλοι να μιλήσουμε για το επόμενο bazaar και να προτείνουμε καινούργιες ιδέες που θα κάνουν καλύτερη την ζωή των μωρών και των φυλακισμένων γυναικών που ζουν στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας.
Επίσης περιμένουμε από τους φίλους να συνδράμουν για την επόμενη αποστολή μας στις φυλακές με:
για παιδιά μέχρι τριών ετών... βρεφικές τροφές, γάλατα πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες για μωρά, πούδρες, λαδάκια, αφρόλουτρα, σαμπουάν, παιδικές μπατονέτες, μπιμπερό, πιπίλες, σεντονάκια, κουβερτούλες, παιχνίδια, ρούχα και παπουτσάκια κ.ο.κ.
και για τις άπορες φυλακισμένες... σαπούνια, σαμπουάν, σερβιέτες, άνετα και ζεστά ρούχα (πχ φόρμες, φούτερ, πουλόβερ, κάλτσες), εσώρουχα, παντόφλες, τσιγάρα, τηλεκάρτες, υγρά καθαρισμού γενικής χρήσης (πχ. χλωρίνες, απολυμαντικά κλπ), βιβλία και περιοδικά (ελληνικά και ξενόγλωσσα) κ.ο.κ
αυτή την Κυριακή ας είμαστε όλοι
.
Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Καμπάνια για τα παιδιά της Παλαιστίνης
To Ash In Art συγκεντρώνει υλικό (τετράδια/είδη ζωγραφικής, παιδικά ρούχα, επιτραπέζια παιχνίδια/άλλα) που θα στείλει σε παιδιά της Παλαιστίνης μέσω του προξενείου και του ελληνικού "σχολείου"της Ραμάλα. Καλεί και άλλους φορείς να συμμετέχουν σε αυτή τηνπρωτοβουλία. H καμπάνια του Ash In Art ξεκινά 1.9/2010 και ολοκληρώνεται 21.11/2010.
Η Παλαιστίνη βρίσκεται στο στόχαστρο της εκδίκησης, της εγκληματικής βίας, της απομόνωσης και της καταστολής του Ισραήλ και των συμμάχων του με αποτέλεσμα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα κόσμο άνισο και σε περιβάλλον πολεμικό και άδικο με πρώτα θύματα αυτής της ξέφρενης βίας αυτά τα ίδια τα αθώα παιδιά και τους νέους.
Σήμερα πολλοί φορείς δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά επίπεδα αλλυλεγγύης. Για μας αφορμή στάθηκε η επιστολή της CID-Unesco (μέλος της οποίας είναι το Αsh In Art) όπου όπως αναφέρεται μία άγνωστη στους περισσότερους κυρία, η ΕυαγγελίαΚαφφέ, έχει ιδρύσει ένα ελληνικό πολιτιστικό κέντρο στη Ραμάλα τηςΠαλαιστίνης όπου τα παιδιά μαθαίνουν ελληνική γλώσσα και χορό. Οιδυσκολίες που αντιμετωπίζει είναιτεράστιες, αλλά επιμένει ηρωικά πολλά χρόνια τώρα.
Όποιοι μπορούν να βοηθήσουν και θέλουν να προσφέρουν έχουν τώρα και όλους τους μήνες του φθινοπώρου την δυνατότητα να φέρουνστο Ash In Art ελληνογλωσσα ή ξενόγλωσσα βιβλία και περιοδικά, CD, κασέτες, μπομπίνες μουσικής, βίντεο, τετράδια και είδη ζωγραφικής, παιδικά ρούχα μα κυρίως παιχνίδια ή επιτραπέζια παιχνίδια τα οποία θα αποσταλούν κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Στις 21 Νοεμβρίου, ώρα 20:00,τελευταία ημέρα της καμπάνιας σάς καλούμε σε ειδική εκδήλωση για τον απολογισμό σχετικά με τα συγκεντρωμένα είδη και την διαδικασίααποστολής. Είστε προσκεκλημένοι σε αυτή την ανοιχτή εκδήλωση μεπροσκεκλημένους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010
Τέλος στην κολπική έρευνα
Απόφαση με την οποία καταργείται η εξευτελιστική για τις γυναίκες κρατούμενους διαδικασία της κολπικής έρευνας από σωφρονιστικούς υπαλλήλους υπέγραψε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Απόστολος Κατσιφάρας, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ευρωπαϊκών οργανισμών.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι η σωματική έρευνα σε κρατούμενους θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα, σε ιδιαίτερο χώρο και παρουσία δυο τουλάχιστον υπαλλήλων του ίδιου φύλλου. Αν υπάρχει εύλογη αιτία η οποία δικαιολογεί ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα θα γίνεται, μετά από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και μόνον από γιατρό.
H παραπάνω είδηση δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία.
Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010
η τελευταια μας παραδοση στις γυναικείες φυλακες θηβων
αναρτήθηκε από αόρατη μελάνη,
ευχαριστούμε πολύ για την άδεια αναδημοσίευσης...
"ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ"
Το ραντεβού μας στις επτάμιση στα Κάτω Πατήσια. Είχα βάλει ξυπνητήρι στις έξι παρά, για να προλάβω να σηκωθώ με την ησυχία μου. Δυστυχώς το εσωτερικό μου αγχωτικό ξυπνητήρι είναι χαλασμένο και με ξύπνησε από τις τεσσερισήμισι. Ουδέν κακόν αμιγές καλού: ετοίμασα ένα λίτρο τσάι κι ένα καφεδάκι έξτρα για το δρόμο, έχωσα και μια χούφτα κριτσίνια σε μια χαρτοσακούλα και ξεκίνησα.
Έμοιαζε αδύνατον να χωρέσουν όλα εκείνα τα πράγματα σε δύο γιωταχί, αλλά τα καταφέραμε. Έριξα τα καθίσματα, επιστράτευσα και τις μπάρες, χώσαμε κούτες και στή θέση του συνοδηγού. Το αποτέλεσμα μπορείτε να το θαυμάσετε στη φωτό. Κερασάκι στην τούρτα το κουνιστό αλογάκι και το ποδήλατο - ο Πανόπτης δίσταζε να το φορτώσει, αλλά εγώ δεν θα έχανα τέτοια εικόνα με τίποτα!
Στις οκτώμιση ήμασταν στο Σείριο όπου προστέθηκαν στο κονβόι άλλα δύο φορτωμένα αυτοκίνητα: ρούχα για τις γυναίκες και τα μωρά, πάνες, σαπούνια, σαμπουάν, σαπούνια, παιχνίδια, βιβλία, γάλα, μια μεγάλη τηλεόραση... Εννιά παρά πήραμε το δρόμο για τον Ελαιώνα Θηβών: ο Πανόπτης, εγώ, η Δάφνη, και ο Τάσος με τη Ρόζα.
Ήταν η δεύτερη φορά που πήγαινα στις φυλακές. Την πρώτη είχα φρικάρει με τα συρματοπλέγματα - τέσσερα μέτρα ψηλά, τρεςι αλλεπάλληλοι φράχτες - ένας συρμάτινος και δύο χτιστοί, όλοι με αγκαθωτό σύρμα γύρω και πάνω. Αυτή τη φορά ήμουν προετοιμασμένη και με την κάμερα στο χέρι. Χάρη στην παροιμοιώδη μου δημοσιαγραφική ετοιμότητα μπορείτε να θαυμάσετε τις παρακάτω εικόνες, τραβηγμένες μέσα από το αμάξι στη διαδρομή για την είσοδο, και μέσα στο εξωτερικό προαύλιο της εισόδου.
Για να φτάσεις στα ενδότερα, περνάς από σαράντα κύματα. Αφού περάσαμε το πρώτο φυλάκιο, προχωρήσαμε καμμιά εκατοστή μέτρα και διασχίσαμε τον τριπλό τοίχο, σε δόσεις φυσικά. Περιμέναμε έξω από την πανύψηλη κλειστή σιδερένια πύλη μέχρι να ελεγχθούν οι ταυτότητές μας. Σταθήκαμε ανάμεσα στις δύο συνεχόμενες πύλες και παραδώσαμε τα κινητά μας. Ύστερα πια διασχίσαμε την τελευταία πύλη και βρεθήκαμε στο εξωτερικό προαύλιο, όπου ξεφορτώσαμε τα πράγματα.
Το προαύλιο αυτό, όπως μπορείτε να δείτε, είναι πολύ πιο όμορφο και συμπαθητικό από οτιδήποτε περίμενα να δω σε φυλακή. Δέντρα, πράσινο, παγκάκια, κιόσκια με αναρριχητικά... ακόμη και τα κάγκελα ήταν ψαροκόκαλο και όχι ίσια, θαρρείς σε μια προσπάθεια να μοιάζουν λιγότερο άσχημα - αν και τα πανταχού παρόντα αγκαθωτά σύρματα είναι κι εδώ ορατά. "Ποιος έχει πρόσβαση εδώ;" ρώτησα τον Πανόπτη. "Οι επισκέπτες", μου απάντησε. "Οι φυλακισμένες έχουν δικό τους προαύλιο πίσω, πολύ μικρότερο, χωρίς δέντρα. Απαγορεύονται τα δέντρα σε μια ορισμένη απόσταση απ΄τον τοίχο, για τον κίνδυνο απόδρασης. Όταν έχεις πολύ μικρό προαύλιο, όπως καταλαβαίνεις, είναι αδύνατον να βάλεις δέντρα οπουδήποτε." Μάλιστα. Έπρεπε να το έχω φανταστεί.
Η κοινωνική λειτουργός που μας υποδέχτηκε ήταν ευγενέστατη. Μας συνόδευσε στο γραφείο της, μέσα από αλεπάλληλες καγκελόπορτες. Συζητήσαμε τις αμεσες ανάγκες που υπάρχουν και που θα μπορούσαμε ίσως να καλύψουμε: σεντόνια, πετσέτες, τηλεκάρτες και τσιγάρα. Σε λίγο έφτασε άλλη μία κοινωνική λειτουργός, η κυρία Ψαράκη, και οι δυο τους μας οδήγησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων. Αρκετά μεγάλη και φωτεινή, χρειάζεται ωστόσο κουρτίνες ή στόρια και κατάλληλα μηχανήματα, για να μπορούν να γίνονται προβολές ταινιών.
"Τι εκδηλώσεις γίνονται εδώ;" ρώτησα. "Συναυλίες, παραστάσεις... Κάνουμε επαφές, ζητάμε προσφορές, όλο και κάποιος έρχεται", μου απάντησαν. "Εθελοντικά;" ρώτησα. "Ναι, δεν έχουμε δυνατότητα να τους πληρώσουμε", μου απάντησαν κάπως απολογητικά. Κατανοητό. Εδώ λείπουν χρήματα για είδη πρώτης ανάγκης, πού να βρεθούν λεφτά για θεάματα.
Η επίσκεψη στο χώρο των μητέρων με τα παιδιά ήταν μια αποκάλυψη. Ο παιδότοπος αρκετά ευρύχωρος και όμορφος, σε καλή κατάσταση, αλλά η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν οι τοίχοι. Από πάνω ως κάτω, σε όλο τους το πλάτος, ζωγραφιές παντού. Μικυμάους, μαγεμένα κάστρα, ζωάκια, παραμυθένιες εικόνες μεταμόρφωναν την αίθουσα. "Ποιος τα έφτιαξε;" ρώτησα κατάπληκτη. "Οι κοπέλες", ήταν η απάντηση.
Τα μωρά ήταν το ίδιο γλυκά και χαριτωμένα όσο όλα τα μωρά του κόσμου, φυσικά, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Περίμενα ότι θα σφιγγόταν η καρδιά μου, αντίθετα όμως ζεστάθηκε. Τα είδα ανέμελα και γελαστά με τις μαμάδες τους, όσο καλά μπορούν να είναι κάτω από τις δεδομένες συνθήκες. Μετά δυσκολίας συγκρατήθηκα να μην αρχίσω να τους τσιμπάω τα μαγουλάκια, ιδίως σε κείνη την μελαχρνή τσαπερδώνα με τα πέντε κοτσιδάκια στο σγουρό της κεφαλάκι!
Περάσαμε στο χώρο των ανηλίκων, όπου οι τοίχοι επίσης ήταν διακοσμημένοι με νεράιδες και μαγικά τοπία, ήλιους, φεγγάρια, σύννεφα... Τρεις σαραβαλιασμένοι καναπέδες κι ένα άθλιο τραπέζι ήταν η μόνη επίπλωση, ενώ δυο σχοινιά στερεωμένα στα κάγκελα των παραθύρων φιλοξενούσαν τη μπουγάδα. Τα κορίτσια φαίνονταν ζωηρά και δυναμικά. Ο Πανόπτης και η κοινωνική λειτουργός τους ζήτησαν να μας πούνε τι χρειάζονται, ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει γι' αυτό. "Όργανα γυμναστικής", ήταν από τα πρώτα που ακούστηκαν. Ωστόσο ήταν ολοφάνερη η ανάγκη για καμμιά δεκαριά απλώστρες, τρεις ή τέσσερις καναπέδες της προκοπής, ένα δυο μεγάλους ανεμιστήρες, ένα στερεοφωνικό... το μπλοκάκι του Πανόπτη γέμιζε.
Τελευταίο είδαμε το προαύλιο. Αρκετά μεγάλο για να έχει ένα γήπεδο του βόλεϋ (υπό κατασκευή ακόμη) κι ένα χώρο για τα παιδιά, με μια μικρή διπλή τσουλήθρα. Σε μια γωνιά είδα τη βρεφική κούνια που είχαμε φέρει πέρυσι, σπασμένη από τη μια μεριά. Κατά μήκος του εξωτερικού μαντρότοιχου φυτεμένα λίγα αναιμικά δεντράκια και θάμνοι, πικροδάφνες και τέτοια, μικρά ακόμη. Το ιδανικό θα ήταν να στεγάζεται τουλάχιστον ο χώρος των παιδιών, αλλά το κόστος είναι απαγορευτικό.
Σε μια άλλη εσωτερική αυλή είδαμε κουνέλια, χήνες κι άλλα ζώα - μάθαμε ότι ζει εκεί ως κι ένα ζευγάρι ελάφια. Ομολογώ ότι μου φάνηκε τελείως εκτός τόπου, και φυσικά ρώτησα πού τα βρήκαν και γιατί τα έχουν. Είναι δώρο της Ιεράς Μητρόπολης, με σκοπό να αναπαραχθούν και να αφεθούν ελεύθερα. Τώρα το πού τα βρήκαν, το αν θα αφεθούν ελεύθερα και τα ενήλικα ή μόνο τα νεαρά, το πώς θα επιβιώσουν στη φύση - όλα αυτά ήταν πράγματα που δεν αισθάνθηκα σε φόρμα να ρωτήσω.
Η περιοδεία κατέληξε πάλι στο γραφείο, όπου συζητήθηκαν ξανά τα θέματα που μας απασχολούν και οι ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν. Ενόσω ο Πανόπτης συζητούσε με τις κοινωνικές λειτουργούς, αναρωτιόμουν κατά πόσο η βοήθεια που παρέχουμε είναι ουσιαστική ή είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η κοινωνική λειτουργός έλεγε πόσο σημαντική είναι η παροχή ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. "Δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις αν δεν προσφέρεις τουλάχιστον τα βασικά. Πώς να σε σεβαστούν αν δεν τηρείς τους κανόνες που ο ίδιος βάζεις;" Μας είπε ότι συχνά λείπουν στοιχειώδη πράγματα, όπως σαπούνια και άλλα είδη προσωπικής υγιεινής. "Ζητάμε χίλια ευρώ από τον προϋπολογισμό για την υγιεινή και μας δίνουν εξακόσια".
Μίλησε για το πρόβλημα της απασχόλησης. "Πώς να πεις στην άλλη να μην κάθεται στο κρεβάτι της όλη μέρα; Το προαύλιο το καλοκαίρι ανάβει, το χειμώνα παγώνει, εδώ δεν υπάρχει πουθενά να πάει, τίποτε να κάνει." Αναρωτήθηκα τότε τι δραστηριότητα θα μπορούσε να κάνει μια κοπέλα εκεί. Καλή η τηλεόραση και η μουσική, αλλά χρειάζεται και κάτι ενεργητικό, όχι μόνο παθητική διασκέδαση. Σκέφτηκα τα όργανα της γυμναστικής που είχαν ζητήσει οι κοπέλες. Ο Πανόπτης ανέφερε και τα μουσικά όργανα. Θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος, όπως και ο χορός.
"Έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης προγράμματα διδασκαλίας με πιστοποίηση: κοπτική-ραπτική, αισθητική, μανικιούρ, αρτοποιΐα-ζαχαροπλαστική, φροντίδα ηλικιωμένων, μπέιμπι-σίτινγκ..." συνέχισε με έναν αρκετά μακρύ κατάλογο. "Τουλάχιστον θα έχουν μια δημιουργική απασχόληση, θα μάθουν και μια τέχνη, θα έχουν κι ένα χαρτί... " είπα καθώς φεύγαμε. "Ναι, αλλά ποιος θα πάρει αυτήν την κοπέλα στη δουλειά του;" αναρωτήθηκε φωναχτά η Δάφνη.
Δεν είχα απάντηση. Ήμασταν ήδη στην έξοδο. Παρκάραμε σε μια άκρη για να αποχαιρετιστούμε. Ως την επόμενη φορά.
.