Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2009

Η γαλήνια εξουσία


Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι του Μισέλ Φουκώ, από συζήτηση με τον Ζιλ Ντελέζ, το 1972, το οποίο δημοσιεύεται στο "Μάτι της εξουσίας" από τις εκδόσεις "Βάνιας":

"... Το πρόβλημα της φυλακής έχει περιορισμένη και περιθωριακή εμβέλεια, γιατί δεν περνούν πάνω από 100.000 πρόσωπα τον χρόνο απ' τις φυλακές. Συνολικά, σήμερα στην Γαλλία υπάρχουν ίσως 300.000 ή 400.000 άτομα που έχουν περάσει απ' τις φυλακές. Όμως, αυτό το περιθωριακό πρόβλημα αναστατώνει τους ανθρώπους. Εξεπλάγην βλέποντας ότι μπορεί να ενδιαφέρονται για το πρόβλημα των φυλακών τόσοι άνθρωποι που δεν βρίσκονται στην φυλακή, εξεπλάγην βλέποντας τόσους ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ καμία προηγούμενη επαφή με τον λόγο των κρατουμένων, να είναι τελικώς τόσο πρόθυμοι να τον ακούσουν. Πως εξηγείται αυτό; Δεν οφείλεται άραγε στο γεγονός ότι το ποινικό σύστημα είναι η μορφή όπου η εξουσία ως εξουσία εμφανίζεται με τον πλέον έκδηλο τρόπο; Η πιο παραληρηματική μορφή εξουσίας που μπορεί κανείς να φανταστεί είναι το να στέλνεις κάποιον στην φυλακή, να τον κρατάς εκεί, να του στερείς την τροφή, την θέρμανση, να του απαγορεύεις να βγει, να κάνει έρωτα κλπ. Τις προάλλες, μιλούσα με μια γυναίκα που ήταν στην φυλακή και η οποία μου είπε: "Σκέψου ότι είμαι σαράντα χρονών και με ανάγκασαν για τιμωρία να περάσω μια μέρα στη φυλακή μόνο με ξερό ψωμί". Το εντυπωσιακό σ' αυτήν την ιστορία, δεν είναι μόνο η παιδικότητα της εξουσίας, αλλά και ο κυνισμός με τον οποίο ασκείται ως εξουσία, με την πλέον αρχαϊκή, με την πλέον παιδαριώδη, την πλέον παιδική μορφή. Στην τελική, το να περιορίζεις κάποιον έτσι, το να του δίνεις μόνο ψωμί και νερό, είναι κάτι που μας μάθαιναν όταν είμασταν πιτσιρίκια. Η φυλακή είναι το μόνο μέρος όπου η εξουσία μπορεί να εμφανίζεται χωρίς φτιασίδια, στις πλέον υπερβολικές της διαστάσεις, και όπου μπορεί συνάμα να δικαιολογείται ως ηθική εξουσία [pouvoir moral]. "Έχω δικαίωμα να σε τιμωρώ, αφού ξέρεις ότι είναι χυδαίο να κλέβεις, να σκοτώνεις κλπ". Το εντυπωσιακό στις φυλακές είναι ότι για μια φορά επιτέλους η εξουσία δεν κρύβεται, δεν μεταμφιέζεται, εκδηλώνεται ως τυραννία φτάνοντας μέχρι τις πλέον ασήμαντες λεπομέρειες. Είναι κυνική και συνάμα καθαρή και "δικαιολογημένη", αφού μπορεί να εκφέρεται καθ' ολοκληρίαν στο πεδίο μιας ηθικότητας [morale] που περιβάλλει την ύπαρξή της: η ωμή τυρρανία της εμφανίζεται τότε ως γαλήνια επιβολή του Καλού πάνω στο Κακό, της τάξης πάνω στην αταξία."

4 σχόλια:

ΕΛΛΗΝ VS CHAOS είπε...

Ο.Ε.Α. ΣΗΜΑ Η

http://ellhnkaichaos.blogspot.com
/2009/01/httprapidshare.html

desapoin3ison4 είπε...

έσκασε σαν βόμβα μέσα στην σιωπή :)))

ATHENA είπε...

. Η φυλακή είναι το μόνο μέρος όπου η εξουσία μπορεί να εμφανίζεται χωρίς φτιασίδια, στις πλέον υπερβολικές της διαστάσεις, και όπου μπορεί συνάμα να δικαιολογείται ως ηθική εξουσία

ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΒΑΦΤΙΟΝΤΑΙ

ΣΟΦΡΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ...

ΦΙΛΙΑ


ΥΓ. Ο ΧΑΟΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΕΧΕΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΣΕ ΟΟΟΟΛΑ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΑΙ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΝΟΤΑ ΣΤΗ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ!

Ανώνυμος είπε...

情趣用品,情趣,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲