Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Γκολ στη φτώχεια


«Γκολ στη φτώχεια» – Ένα ντοκιμαντέρ για το ποδόσφαιρο, κόντρα στον κοινωνικό αποκλεισμό!

Ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στους «αόρατους» κατοίκους της πόλης. Στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που η ζωή τους πήγε αλλού, αλλά δεν το βάζουν κάτω.

Άστεγοι, άτομα εξαρτημένα από ψυχότροπες ουσίες και πρόσφυγες είναι οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ «Γκολ στη φτώχεια», που καταγράφει τις περιπέτειες και τις εμπειρίες μιας ιδιαίτερης ποδοσφαιρικής παρέας. Είναι η ελληνική ομάδα Αστέγων.

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, ο Χρίστος Βασιλόπουλος και οι συνεργάτες τους στην τηλεοπτική εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου» που προβάλλεται στη ΝΕΤ, ακολούθησαν την ελληνική αποστολή στην πρώτη της συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, στην Κοπεγχάγη, το 2007. Δεν κατέγραψαν απλώς την προετοιμασία της ομάδας, μπήκαν στο παιχνίδι και στην ψυχή της ελληνικής αποστολής και εστίασαν στην ουσία: Τον ατομικό και συλλογικό αγώνα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού. Την προσπάθεια δικών μας ανθρώπων, συνανθρώπων μας να βρουν και μέσα από τη χαρά του ποδοσφαίρου τον δρόμο της επιστροφής.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καμπάνιας του «Γκολ στη Φτώχεια, στον ρατσισμό και στις εξαρτήσεις». Μια καμπάνια που έχει αφορμή ποδοσφαιρική, αλλά οι «σέντρες» που κάνει ξεπερνούν κατά πολύ τις τέσσερις λευκές γραμμές που ορίζουν το ποδοσφαιρικό γήπεδο.*

Της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση για την πρωτοβουλία «Γκολ στη Φτώχεια», για το ζήτημα των αστέγων, αλλά και γενικότερα για το ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού. Θα παρευρίσκονται και μέλη της ελληνικής ομάδας αστέγων, για να συζητήσουν και να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή στην ομάδα, αλλά και τη ζωή τους και την προσπάθειά τους για ένταξη στην κοινωνία».

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της "Ελληνικής Ομάδας Αστέγων" είχε πάρει το Περιοδικό "Γαλέρα". Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και εδώ: http://www.homelessworldcup.org/groups/greece

Η προβολή θα γίνει την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 στην Κατάληψη Πάτμου και Καραβία στα Κάτω Πατήσια, σε συνεργασία της ομάδας του Ξενώνα Αστέγων Προσφύγων "ΗΩΣ" της Εθελοντικής Εργασίας Αθήνας, της Κατάληψης Πάτμου και Καραβία και της καμπάνιας "Γκολ στη Φτώχεια" που προετοιμάζει την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων. Η ώρα προσέλευσης είναι 20.00, η προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει λίγο μετά τις 21.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: