Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μια κούκλα που αλλάζει μια ζωή


Μπορεί μια μικρή υφασμάτινη κούκλα να αλλάξει μια ζωή; Η απάντηση είναι ναι και αξίζει να διαβάσουμε την ιστορία της  Lua Nova και να σκεφτούμε πόσο χρήσιμο θα ήταν αν μια τέτοια ιδέα εφαρμοζόταν και στη χώρα μας για να δώσει επαγγελματική διέξοδο στις μαμάδες των φυλακών...
Η οργάνωση Lua Nova ιδρύθηκε στη Βραζιλία το 2000 και από τότε φιλοξενεί, βοηθά και εκπαιδεύει νεαρές μητέρες με δύσκολες και επικίνδυνες οικογενειακές συνθήκες μέσω ενός ξενώνα και μιας σειράς εργαστηρίων επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής κατάρτισης. Στον ξενώνα οι μητέρες διαμένουν το πολύ ένα χρόνο, στα εργαστήρια όμως συμμετέχουν τόσο εκείνες που φιλοξενούνται όσο κι εκείνες που έχουν φύγει. Συνολικά, χάρη στη Lua Nova έχει αλλάξει η ζωή 500 γυναικών από το 2000 μέχρι σήμερα.
Πολλές από τις κοπέλες που φιλοξενούνται είναι μόλις 13 -14 ετών και η μητρότητά τους είναι συχνά το αποτέλεσμα ενδοοικογενειακού βιασμού, μιας πληγής πολύ διαδεδομένης στη Βραζιλία.
Οι μητέρες της Lua Nova φτιάχουν υφασμάτινες κούκλες επιλέγοντάς τις ως το προϊόν-  εικόνα τους.  Αρέσουν στα παιδιά τους, αρέσουν στα παιδιά όλου του κόσμου, αλλά κυρίως αυτές οι κούκλες, οι μαριονέτες και τα ξωτικά ξορκίζουν το άθλιο και επώδυνο παρελθόν και εκπέμπουν μόνο χαρά και αισιοδοξία για τη ζωή. Οι κούκλες διατίθενται και στην Ελλάδα στο κατάστημα δίκαιου εμπορίου της Fair Trade στην οδό Βείκου 2 στο Κουκάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: