Αναδημοσιεύω άρθρο του Χρήστου Πιλαλή που δημοσιεύτηκε στην εφμ το Εθνος της 2.4.2011
"Μεγάλος στόχος της διεύθυνσης της φυλακής, όπως μας είπε ο διευθυντής της Παύλος Δουλάμης, είναι να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου και τα 370 παιδιά (απ' τα οποία τα 80 είναι Ελληνες) που βρίσκονται στο κατάστημα κυρίως για παραπτώματα περί ναρκωτικών, για κλοπές και ληστείες.
"Μεγάλος στόχος της διεύθυνσης της φυλακής, όπως μας είπε ο διευθυντής της Παύλος Δουλάμης, είναι να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου και τα 370 παιδιά (απ' τα οποία τα 80 είναι Ελληνες) που βρίσκονται στο κατάστημα κυρίως για παραπτώματα περί ναρκωτικών, για κλοπές και ληστείες.
Αμέσως ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δημοτικού Σχολείου της φυλακής και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας ο πρόεδρος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας Γιώργος Τσουνής που συντονίζει τα μαθήματα
Γι' αυτό το πρόγραμμα των δύο σχολείων εμπλουτίζεται με καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που το κάνουν πιο χρήσιμο και ελκυστικότερο.
Λειτουργεί θεατρική ομάδα με τη βοήθεια του ηθοποιού Στάθη Γράψα και πριν από λίγες εβδομάδες ήρθε η σειρά του σκακιού!
Ηταν μια ιδέα του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Νίκου Αρμένη, την οποία στήριξε και ενίσχυσε ο Π. Δουλάμης. Στάλθηκε αίτημα του σχολείου στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία για υποστήριξη και σε λιγότερο από δύο ώρες ήρθε η θετική απάντηση χάρη στην εθελοντική προσφορά του σωματείου της Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας «Παλαμήδης ο Ευβοεύς», που ανέλαβε τα μαθήματα. Ετσι σχεδόν 30 μαθητές του σχολείου κάθε Τετάρτη παρακολουθούν τα μαθήματα του σκακιστή και προπονητή της ΣΑ Χαλκίδας Γιώργου Κουλαξουζίδη, τα οποία συντονίζει ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Τσουνής.
Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου, Ν. Αρμένης, διάβασε πριν από λίγο καιρό δημοσιεύματα που έδειχναν τον επί χρόνια Ρώσο παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Ανατόλι Κάρποβ να αντιμετωπίζει στη σκακιέρα φυλακισμένους συμπατριώτες του, συστηματικά τα τελευταία 12 χρόνια. Ψάχνοντας βρήκε ότι το σκάκι καλλιεργείται εντατικά και στις τουρκικές φυλακές.
Σκέφτηκε ότι δραστηριότητες με εκπαιδευτικές δυνατότητες, όπως το σκάκι, που δεν περιορίζονται απ΄τη γλώσσα, θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μαθητών του που σε μεγάλο βαθμό είναι αλλοδαποί κι αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ομαλή συμβίωση και συνύπαρξη των πολλών εθνικών ομάδων που αποτελούν την κοινότητα της φυλακής.
Γι' αυτό το πρότεινε στη διοίκηση της φυλακής, που στήριξε την ιδέα του. Μας αποκαλύπτει ότι φιλοδοξεί να δει τους μαθητές του να παίζουν καλό σκάκι, αλλά και να διαδοθεί το σκάκι -το οποίο γνωρίζει καλά και ο ίδιος- και στα άλλα παιδιά της φυλακής.
Μιλήσαμε και με τον διευθυντή της φυλακής. Ο Π. Δουλάμης μάς είπε ότι οραματίζεται για τους ανηλίκους κρατουμένους του μια φυλακή «ανοιχτή» στη γνώση, στο φως, σε άμεση συνεργασία με την υπόλοιπη κοινωνία, όπου η λειτουργία της ως σχολείου θα υπερβαίνει αυτήν της φυλακής.
Ο Μιράβα από το Αφγανιστάν
Το σκάκι σε κάνει να καταλαβαίνεις πως όσο προσπαθείς βελτιώνεσαι
Το σκάκι σε κάνει να καταλαβαίνεις πως όσο προσπαθείς βελτιώνεσαι
Ο Μιράβα είναι απ' το Αφγανιστάν. Είναι κρατούμενος εδώ και 20 μήνες και θα είναι μέχρι το 2013. Παίζει σκάκι απ' το 2004 που ήρθε στην Ελλάδα. Του αρέσει πολύ το σκάκι, γιατί νιώθει ότι καθαρίζει το μυαλό του και γιατί δεν απαιτεί τύχη αλλά μόνο σκέψη. Τον βοηθά να περνάει ευχάριστα την ώρα του στη φυλακή και να καταλαβαίνει καθημερινά ότι όσο προσπαθείς βελτιώνεσαι. Του άρεσε ιδιαίτερα η πληροφορία που είχε απ' τον δάσκαλό του στο σκάκι ότι θα έρθουν σκακιστικές ομάδες να παίξουν με αυτόν και τους συγκρατούμενούς του. Παίξαμε μαζί του μία παρτίδα και το αποτέλεσμα ήταν ισοπαλία.
«Οαση» το σχολείο μέσα στη φυλακή
Τρία παιδιά σε μια παρτίδα επιστροφής
Τρία παιδιά σε μια παρτίδα επιστροφής
- Ο Ερέν είναι απ' τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται υπόδικος στη φυλακή εδώ και 5 μήνες. Βρίσκει το σχολείο «όαση» μέσα στη φυλακή, νιώθει ότι τον βοηθάει. Μαθαίνει τώρα σκάκι και θέλει να παίξει σε αγώνες, πιθανώς μέσα και από τη συμμετοχή του σε κάποιο σκακιστικό σύλλογο.
- Ο 16χρονος Ελτόν απ' την Αλβανία ζει εδώ και 12 χρόνια στην Ελλάδα. Είναι στη φυλακή εδώ και 2 χρόνια και φοβάται ότι θα μείνει αρκετά ακόμη, γιατί έχει άλλα δύο δικαστήρια. Λέει θλιμμένα ότι πρέπει να πληρώσει για τα λάθη του. Στο σχολείο όμως νιώθει καλά, συμμετέχει στη θεατρική του ομάδα και τώρα στα μαθήματα σκακιού. Ζητάει απ' το κράτος να μειώσουν τις ποινές, ιδιαίτερα στους ανήλικους που πρέπει να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Μας θυμίζει ότι πριν από μήνες είχαν κάνει απεργία πείνας με αίτημα τη μείωση της ποινής τους.
- Ο Μαρίνος είναι απ' τα Ανω Λιόσια είναι ήδη 2 χρόνια και θα μείνει άλλα 5 στη φυλακή αν δεν γίνει δεκτό αίτημά του για αποφυλάκιση. Του λείπει πολύ η οικογένειά του, την οποία βλέπει κάθε 7 ημέρες, αλλά αν κάποιος δεν είναι καλά μπορεί να τον δει και σε έναν μήνα. Νιώθει αλληλέγγυος με τους συγκρατούμενούς του και συμπάσχει με κάθε τους πρόβλημα.
Του αρέσει το σχολείο και το πρόγραμμα σκακιού που παρακολουθεί απ' την πρώτη ημέρα. Τον βοηθούν να ξεχνάει για κάποιες ώρες τους «έξω», να στενοχωριέται λιγότερο. Ευχαριστεί όλους όσοι βοηθούν με κάθε τρόπο αυτόν και τους συμμαθητές του.
Ο προπονητής
Με εντυπωσιάζει η δίψα τους
Με εντυπωσιάζει η δίψα τους
Ο Γιώργος Κουλαξουζίδης, ως προπονητής της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας, κάνει μαθήματα σε παιδιά από 3 ετών μέχρι ενηλίκους πάνω από τα 50 τους. Νιώθει πολύ ευχάριστα με τη νέα εμπειρία του ως εθελοντής δάσκαλος σκακιού στο σχολείο της φυλακής και τον έχει εντυπωσιάσει η δίψα των μαθητών του για μάθηση. Εχει σκακιστικές φιλοδοξίες γι' αυτούς και δεν το κρύβει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου