Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Η Αθήνα έδιωξε τον Τάκι

Φύλλο Παρασκευής
13 - 06 - 2008


Η Αθήνα «έδιωξε» τον Τάκι

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ

Το 1987 ο Δήμος του Παρισιού παραχωρούσε στον διεθνή Ελληνα γλύπτη Τάκι τη μεγαλύτερη έκταση που δόθηκε σε καλλιτέχνη στην ιστορία της πόλης, προκειμένου να στήσει το «δάσος» των 39 σινιάλων του: από τότε έως σήμερα, στα 3.500 τ.μ. της Defence τα σινιάλα, έργο-ορόσημο και για το Παρίσι και για τη διεθνή εικαστική σκηνή, στέκουν ακλόνητα.

Τα τρία αιολικά σινιάλα του Τάκι στη Δ. Αρεοπαγίτου αποκαθηλώθηκαν τη Δευτέρα, μετά την παράλογη απόφαση του Δήμου Αθηναίων.
Είκοσι ένα χρόνια μετά, για την ακρίβεια πριν από λίγες μέρες, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από τον Τάκι να αποσύρει τα τρία αιολικά έργα του που τοποθετήθηκαν έπειτα από πρωτοβουλία της δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη, την περίοδο των Ολυμπιακών του 2004, στην αρχή του πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απέναντι από την Πύλη του Αδριανού και δίπλα από τη μαρμάρινη προτομή της Μελίνας Μερκούρη.

Τέσσερα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς, ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, και το δημοτικό συμβούλιο, διαφωνώντας με την απόφαση της προκατόχου του (η οποία υπάρχει και εγγράφως), έκριναν ότι τα γλυπτά του κορυφαίου εικαστικού «δεν ενδιαφέρουν» τη δημοτική αρχή. Ενα κοφτό τηλεφώνημα ανακοίνωνε στον γλύπτη τη σκανδαλώδη απόφαση ζητώντας του να τα αποσύρει. Την περασμένη Δευτέρα, στις εννέα το πρωί, ο Τάκις «σήκωνε» με δικό του συνεργείο τα έργα, που την τελευταία τετραετία είχαν ταυτιστεί με τον περίπατο στον ωραιότερο, ίσως, πεζόδρομο της πόλης.

Η προϊστορία εν μέρει προοιωνιζόταν τη δυσάρεστη εξέλιξη. Ο Τάκις είχε συμφωνήσει το 2004 με την Ντόρα Μπακογιάννη, αντί να καταβάλει ο δήμος το ποσό των 750 χιλιάδων ευρώ που κοστίζουν τα τρία αιολικά έργα, να δώσει συμβολικά μόνο τα έξοδα κατασκευής τους, ήτοι 80 χιλιάδες ευρώ. Πέρασαν τρία χρόνια αναμονής και ο Τάκις, στην αδιαφορία του δήμου να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του, απάντησε πέρσι με εξώδικο. Πρόγευση της ειδικής «μεταχείρισης» που του επεφύλασσε η δημοτική αρχή από μέρους της ήταν η σιγή ιχθύος: ποτέ δεν έδωσε στον γλύπτη όχι το ποσό που του όφειλε αλλά ούτε καν μια απάντηση.

Ο καλλιτέχνης
«Να τους παρακαλώ να τους χαρίσω έργα 750 χιλιάδων ευρώ και να μην τα θέλουν! Δώρο με το στανιό! Αυτό είναι αναισθησία!» λέει εμβρόντητος με τις εξελίξεις που οδήγησαν στην αποκαθήλωση των αιολικών του ο Τάκις. «Το γεγονός ότι ο κ. Κακλαμάνης δεν μου απέστειλε ούτε για τους τύπους μια εξήγηση ή ένα ευχαριστήριο γράμμα το εκλαμβάνω ως προσβολή. Είναι σύμπτωμα της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής να απαξιώνει την τέχνη και τους καλλιτέχνες. Δεν χρειάζεται η πολιτική τα έργα τέχνης».

«Με μισούν στον τόπο μου», συμπεραίνει ο γλύπτης. Δεν μπορούμε παρά να τον πιστέψουμε όταν η UNESCO του παραχωρεί 3.000 τ.μ. για να τοποθετήσει με δικά της -σημειωτέον- έξοδα τα αιολικά σινιάλα του στους κήπους της στο Παρίσι, και η γενέτειρά του τού ζητά να τα αποκαθηλώσει. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/06/2008

5 σχόλια:

zalmoxis είπε...

Και κάθε τόσο σου πετάνε και το κλισέ πως οι... "κακλαμάνηδες" (...) είναι ευαίσθητα όντα και με καλλιτεχνική φύση!

ATHENA είπε...

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ!!!

ATHENA είπε...

Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ,
ΓΑΜΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΑΡΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΝΕΟΠΛΟΥΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΡΑΚΙΤΣΑΡΙΟ ΞΗΛΩΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΡΑΤΖΙΕΣ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ!

ΜΕΓΑΛΟ ΑΧΤΙ ΤΟΝ ΕΧΩ!

ATHENA είπε...

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΣΟΡΥ

Daria είπε...

Μάλιστα..... Ούτε σχόλιο δεν σηκώνει το θέμα.