Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Δράσεις για την κάλυψη αναγκών απόρων κρατουμένων


Με στόχο τη συστηματική κάλυψη βασικών αναγκών των απόρων κρατουμένων -που αποτελούν σχεδόν το μισό του συνόλου των φυλακών- το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στην υλοποίηση της δυνατότητας από ευαισθητοποιημένες κοινωνικά επιχειρήσεις και εταιρείες να προσφέρουν προϊόντα τους, εφόσον το επιθυμούν, ώστε να γίνει πιο ανθρώπινη η καθημερινότητα των εγκλείστων.
Στόχος του υπουργείου είναι να λειτουργήσει το παραπάνω εγχείρημα στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι στο πνεύμα της φιλόπτωχης πολιτικής.
Οπως δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Μαρίνος Σκανδάμης, ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ήδη έχουν γίνει επαφές με το «Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».
Πρόκειται -όπως εξήγησε ο ίδιος- για έναν φορέα ο οποίος συνεργάζεται με τράπεζες, καθώς επίσης με μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις της χώρας μας (όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ και ειδών ατομικής υγιεινής, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, παραγωγείς τροφίμων, ρούχων κ.λπ.).
Σκοπός είναι να διαπιστωθεί η διαθεσιμότητα που υπάρχει από την πλευρά τους για τη συγκρότηση ενός δικτύου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες των απόρων κρατουμένων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στις αρχές Μαρτίου αναμένεται συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου με τους φορείς που ανήκουν στο προαναφερόμενο Δίκτυο, προκειμένου να καθοριστούν το πλαίσιο, οι όροι και οι στόχοι μίας τέτοιας συνεργασίας.
Με αυτόν τον σημαντικό παράγοντα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι σε μία εποχή δύσκολης οικονομικής συγκυρίας μπορεί να υλοποιηθεί από ευαισθητοποιημένες κοινωνικά επιχειρήσεις η συγκέντρωση και η διανομή προϊόντων τους που θα είναι ικανά να αμβλύνουν τον πόνο των απόρων στις φυλακές.
Και αυτό διότι μέχρι τώρα η συντήρηση των εν λόγω κρατουμένων -όσον αφορά τα είδη καθημερινής ανάγκης για τη διαβίωσή τους- γίνεται με έναν αποσπασματικό τρόπο που επαφίεται στις τυχόν ανθρωπιστικές διαθέσεις διευθύνσεων καταστημάτων κράτησης, επιστημόνων (π.χ. κοινωνικών λειτουργών), ή άλλων υπαλλήλων των φυλακών οι οποίοι έρχονται σε επαφή με άτομα και φορείς προκειμένου να συνδράμουν στην κάλυψή τους.
Σ΄ αυτήν την προσπάθεια συνδράμουν επίσης φιλόπτωχοι σύλλογοι, κατά τόπους εκκλησίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και φιλάνθρωποι πολίτες που παράσχουν στους έγκλειστους οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν.
Ωστόσο, κατά περιόδους οι άποροι κρατούμενοι έχουν μεγάλες ελλείψεις σε βασικά είδη ανάγκης.
Γι' αυτόν τον λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί αναγκαίο να υπάρχει ένας συστηματικός τρόπος (όπως προαναφέρθηκε), για την προμήθεια, συγκέντρωση και διανομή όλων των αγαθών που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των κρατουμένων στις φυλακές σύμφωνα με τα αιτήματα και τις ανάγκες τους.
  • Να σημειωθεί ότι στις 32 φυλακές της χώρας κρατούνται σήμερα 11.800 άτομα, εκ των οποίων οι 6.900 είναι αλλοδαποί.
ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ
Οι ανάγκες στις 32 φυλακές
Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Μαρίνος Σκανδάμης, με έγγραφό του ζήτησε εγγράφως από τα 32 καταστήματα κράτησης τις μηνιαίες ανάγκες των απόρων κρατουμένων που υπάρχουν σε καθένα από αυτά. Ενδεικτικά αναφέρεται στον (απαντητικό) πίνακα που έλαβε ότι σε 32 φυλακές χρειάζονται άμεσα συνολικά:
  • 2.950 εσώρουχα, 1.535 ζεύγη παντόφλες, 245 φόρμες, 150 μπουφάν, 280 νυχτικά/πιτζάμες, 435 φανέλες, 150 κιλά ζάχαρη, 300 κιλά καφέ, 610 ζεύγη κάλτσες, 100 ζεύγη σαγιονάρες, 130 σφουγγάρια, 110 παντελόνια, 3.250 πάνες.
  • Επίσης, στη λίστα των βασικών αναγκών συμπεριλαμβάνονται:
  • 3.790 τηλεκάρτες, 15.160 χαρτιά υγείας, 8.895 σαπούνια, 1.270 αφροί ξυρίσματος, 12.705 ξυραφάκια, 7.795 οδοντόκρεμες, 2.160 οδοντόβουρτσες, , 245 πετσέτες, 775 λίτρα υγρό πιάτων, 685 λίτρα αφρόλουτρο, 130 κουβέρτες, 385 σεντόνια, 150 μαξιλαροθήκες, 1.500 ζεύγη αθλητικά παπούτσια, 9.868 κούτες τσιγάρα.
Αναδημοσίευση από το Εθνος.

2 σχόλια:

Ξωτικό είπε...

εγώ νομίζω οτι είναι η απόλυτη ντροπή, όλη αυτή η ιστορία... δηλαδή, εμ τους βάζεις μέσα κράτος διατί δεν έχουν να σου πληρώσουν τα πρόστιμα εμ δεν καλύπτεις και τις βασικές τους ανάγκες; για τ' όνομα του θεού!
και φυσικά, το δίκτυο "θα υπάγεται" στο υπουργείο δικαιοσύνης, με ότι αυτό συνεπάγεται (ηλίθιες γραφειοκρατίες, κτλ κτλ)

Αρχισυντάκτης είπε...

@ξωτικό: όπως βλέπεις τη φιλοσοφία του "δεν πληρώνω" την εφαρμόζει πρώτο το ελληνικό κράτος...